Геращенко: Вибори без спостерігачів РФ не суперечать міжнародним зобов’язанням

Геращенко: Вибори без спостерігачів РФ не суперечать міжнародним зобов’язанням

Укрінформ
Відмова реєстрації російських спостерігачів не суперечить міжнародним зобов’язанням України у сфері вільних та демократичних виборів.

Про це заявила перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко у Facebook.

"МЗС РФ на замітку: відмова реєстрації російських спостерігачів не суперечить міжнародним зобов’язанням України у сфері вільних та демократичних виборів. Росіяни є представниками визнаної на законодавчому рівні держави-агресора та окупанта, ця позиція України повністю відповідає положенням пункту 8 Копенгагенського документа ОБСЄ щодо необхідності дотримання національних законів у питанні міжнародного спостереження за виборами", - написала вона.

Геращенко наголосила, що це також відповідає принципу дотримання суверенітету країни, в якій проводяться вибори, закріпленому в Декларації принципів міжнародного спостереження за виборами і Кодексі проведення міжнародного спостереження за виборами 2005 року.

"Й, до речі, є чимало прецедентів неучасті в спостереженні за виборами громадян іншої сторони конфлікту (Вірменія/Азербайджан, РФ/Грузія, Кіпр/Туреччина, Македонія/Греція). Й нічого, вибори там проходять і світ їх визнає", - зазначила посадовець.

Вона додала, що "ніяких росіян апріорі не буде і в миротворчій місії, якщо Україна доб‘ється таки введення миротворчої місії ООН на Донбас".

Читайте також: Спостерігачів РФ на українських виборах не буде — Геращенко

Раніше Геращенко заявила про неприпустимість присутності російських спостерігачів у міжнародних місіях під час президентських і парламентських виборів в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 7 лютого внесла зміни до виборчого законодавства, якими забороняється громадянам держави-агресора бути офіційними спостерігачами на українських виборах. Голова ВР Андрій Парубій підписав цей закон 8 лютого і передав його на підпис Президентові Петру Порошенку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-