Верховний суд підтвердив відмову Симоненку в реєстрації

Верховний суд підтвердив відмову Симоненку в реєстрації

Вибори Президента
Укрінформ
Верховний суд визнав правомірною відмову Центральної виборчої комісії зареєструвати Петра Симоненка кандидатом на посаду Президента України від Комуністичної партії.

Про це йдеться в рішенні Верховного суду за результами розгляду в апеляційному порядку справи за позовом Петра Симоненка та Комуністичної партії України до Центральної виборчої комісії, повідомляє прес-служба Верховного Суду.

“Верховний суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду вважає правильним висновок суду першої інстанції про те, що постановою ЦВК позивачу правомірно відмовлено в реєстрації кандидатом на пост Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 52 Закону України "Про вибори Президента України", - ідеться в повідомленні.

Читайте також: Симоненку не вдалося через суд “просочитися” у кандидати

Зазначається, що якщо кандидата на пост Президента висунуто партією, статут, найменування та символіка якої не відповідають вимогам закону “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”, це обумовлює відмову йому в реєстрації відповідно до закону “Про вибори Президента України”.

“Позивачі просили визнати протиправною та скасувати постанову ЦВК про відмову в реєстрації кандидата на пост Президента України, висунутого КПУ, на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року, зобов'язати повторно розглянути документи і зареєструвати позивача кандидатом на цей пост”, - повідомляють у прес-службі суду.

Зазначається, що суд першої інстанції відмовив у задоволенні позовних вимог, а Верховний Суд погодився з цим рішенням, зважаючи на те, що полiтичнi партiї, обласнi, мiськi, районнi органiзацiї або iншi структурні утворення, передбаченi статутом полiтичної партiї, щодо яких вказаним центральним органом виконавчої влади прийнято рiшення про невiдповiднiсть їх дiяльностi найменування та/або символіки вимогам Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» не можуть бути суб’єктом виборчого процесу (ч. 5 ст. 3).

Прес-служба Верховного суду також інформує, що Міністерство юстиції надіслало до Центрвиборчкому наказ від 23 липня 2015 року №1312/5, яким визнано, що статут, найменування та символіка КПУ не відповідають положенням закону “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки. Цей наказ є чинним, отже, у ЦВК не було правових підстав не враховувати його, зазначають у прес-службі Верховного суду.

Як повідомляв Укрінформ, Шостий апеляційний адміністративний суд 6 лютого не задовольнив позов лідера Комуністичної партії України Петра Симоненка до Центральної виборчої комісії. Позовні вимоги стосувалися визнання протиправною та скасування постанови ЦВК №198 від 2 лютого 2019 року про відмову в реєстрації кандидата на пост Президента України, висунутого Комуністичною партією України.

Водночас, позивачі просили суд зобов'язати ЦВК повторно розглянути подані документи та зареєструвати Петра Симоненка на пост Президента України.

Як повідомлялося, Центральна виборча комісія відмовила висуванцю від забороненої політичної сили КПУ Петру Симоненку у реєстрації кандидатом на посаду Президента на виборах 31 березня 2019 року.

Лідер Комуністичної партії України 29 січня подав документи до ЦВК для реєстрації кандидатом від КПУ на посаду Президента на чергових виборах 31 березня 2019 року.

Генеральний директор Всеукраїнської громадської організації “Комітет виборців України” (КВУ) Олексій Кошель у коментарі Укрінформу пояснював, що ЦВК не зможе зареєструвати лідера Компартії Петра Симоненка кандидатом у президенти від КПУ, проте політик може піти на президентські вибори як самовисуванець.

Відомо, що 16 грудня 2015 року Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Міністерства юстиції, і заборонив діяльність Комуністичної партії України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-