Раду просять ухвалити законопроект про виборчі права переселенців

Раду просять ухвалити законопроект про виборчі права переселенців

Укрінформ
Представники громадських організацій закликали депутатів Верховної Ради підтримати законопроект №6240 “Про внесення змін до деяких законів України (щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян)".

Про це заявила виконавчий директор Громадського холдингу “Група впливу” Тетяна Дурнєва на прес-конференції “Виборчі права мобільних категорій громадян на всіх видах виборів”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Активісти сподіваються, що наступної сесії законопроект буде включений у порядок денний”, - сказала Дурнєва.

Вона нагадала, що парламентський Комітет з питань правової політики і правосуддя прийняв висновок на законопроект №6240, який пропонує механізм зміни виборчої адреси без зміни реєстрації місця проживання і забезпечує участь ВПО і мобільних всередині країни громадян на всіх видах виборів.

Дурнєва наголосила, що з 2019 року внутрішньо переміщені особи зможуть проголосувати на президентських і парламентських виборах, на відміну від 2014 року, коли в них такої можливості не було. Однак у внутрішньо переміщених осіб немає прав брати участь у виборах інших рівнів.

“У нас є місцеві вибори, у нас є вибори в одномандатних округах, об’єднаних територіальних громадах, де внутрішньо переміщені особи досі обмежені в реалізації свого права голосу”, - розповіла Дурнєва.

Вона розповіла також, що місцеві ради продовжують звертатися до депутатів Верховної Ради з проханням підтримати внутрішньо переміщених осіб, зокрема, в реалізації виборчих прав і розглянути законопроект №6240. Такі рішення вже ухвалили в Ужгороді, Вінниці, Маріуполі, Кривому Розі, Херсоні, Коростені, Добропіллі, Харкові, Бєлгород-Дністровському, Шосткинському районі та Запорізькій області.

Читайте також: Експерт розповіла, куди і з чим йти для зміни виборчої адреси

Аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев наголосив на важливості забезпечити реалізацію виборчого права для ВПО на виборах усіх рівнів і зазначив, що законопроект №6240 є базисом для вирішення цього питання.

“Показово і логічно, що саме місцеве самоврядування порушує це питання. Тому що більшість проблем внутрішньо переміщених осіб вирішується саме в територіальних громадах. Якщо ми подивимося на міжнародні стандарти у сфері дотримання прав внутрішньо переміщених осіб, то якраз вони роблять акцент саме на залученості до прийняття рішень на місцевому рівні, тому що від цього залежить, наскільки інтереси ВПО вирішуються ефективно. Органи місцевого самоврядування не бояться вирішувати проблеми, не намагаються їх ігнорувати. Я думаю, що для Верховної Ради діяльність і приклад органів місцевого самоврядування мають бути дороговказом для того, щоб нарешті в 2019 році вирішити ці проблеми”, - сказав Клюжев.

Він також підкреслив, що в Україні є всі інфраструктурні і суспільні умови для розв’язання проблем із забезпеченням виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших категорій громадян, які є мобільними всередині країни. “Насамперед, у нас є повноцінно функціонуючий і ефективний Державний реєстр виборців, який унеможливлює неодноразове включення виборців до списків на виборах усіх рівнів”, - резюмував Клюжев.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-