Експерт розповіла, куди і з чим йти для зміни виборчої адреси

Експерт розповіла, куди і з чим йти для зміни виборчої адреси

Укрінформ
Більше, ніж півтори тисячі виборців, більшість з яких є мешканцями Донеччини, Луганщини та Криму, вже скористалися можливістю тимчасової зміни виборчої адреси.

Про це розповіла виконавчий директор Громадського холдингу “Група впливу” Тетяна Дурнєва на прес-конференції “Виборчі права мобільних категорій громадян на всіх видах виборів”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми отримали відповідь на інформаційний запит від Центральної виборчої комісії щодо кількості громадян України, які є виборцями і які скористалися процедурою тимчасової зміни місця голосування. Станом на сьогодні їх 1633. Але з них 70% - це виборці з Донецької і Луганської області та Криму”, - розповіла Дурнєва.

Вона також нагадала, яким чином громадяни можуть змінити свою виборчу адресу.

“Для того, щоб скористатися своїм правом голосу на виборах Президента України, потрібно невідкладно піти в найближчий відділ ведення Державного реєстру виборців і написати заяву про тимчасову зміну місця голосування, мотивувати її тим, що ви не можете реалізувати своє право за місцем постійної виборчої адреси за місцем реєстрації та місцем проживання”, - сказала Дурнєва.

Вона зауважила, що внутрішньо переміщені особи або мешканці тимчасовано окупованих територій не повинні надавати жодних документів крім паспорту і заяви. При цьому Тетяна Дурнєва наголосила, що така особа не обов’язково повинна мати довідку ВПО. Оскільки змінами до Постанови ЦВК №893 від 5 вересня 2018 року ця процедура спрощена для виборців, які мають адресу на окупованій території.

Читайте також: Порошенко: Маємо захистити українців від впливу Росії на вибори

“Якщо ми говоримо про внутрішніх трудових мігрантів або інших громадян, які будуть у день виборів не за місцем реєстрації, то потрібно надати документи, які обґрунтовують необхідність тимчасової зміни місця голосування. Це можуть бути квитки, довідка з місця роботи, навчання, санаторно-лікувального закладу, запрошення на якийсь захід. Такою можливістю можуть також скористатися громадяни України, які перебувають за кордоном, є закордонні виборчі дільниці”, - наголосила Дурнєва.

Вона закликала не відкладати процедуру зміни виборчої адреси, щоб не потрапити в чергу. Станом на сьогодні цей процес займає 10-15 хвилин. За законом змінити виборчу дільницю можна не пізніше 25 березня.

Щоб проголосувати в другому турі президентських виборів, процедуру доведеться повторити до 15 квітня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-