Що на думці у політиків, коли вони вголос кажуть про об’єднання

Що на думці у політиків, коли вони вголос кажуть про об’єднання

Вибори Президента
Укрінформ
Список охочих буцімто стати Президентом стає безрозмірним, але ж більшість з претендентів знають, що наберуть менше відсотка голосів виборців. То навіщо?

За два дні список офіційно висунутих кандидатів поповнився якісно. Почали з’являтися претенденти на ТОР-5. Зареєстровано документи Юрія Бойка. Подали папери до Центральної виборчої комісії Юлія Тимошенко, Ілля Кива від Соцпартії та Олександр Вілкул від політичної партії "Опозиційний блок – Партія миру та розвитку", Руслан Кошулинський, екс-спікер ВР Олександр Мороз та Дмитро Добродомов. Напередодні однопартійці благословили на президентство Олега Ляшка та Володимира Зеленського. Десь от-от очікується висунення від Блоку Петра Порошенка. Стає гарячіше, і це зрозуміло – до останнього дня прийому документів, 4 лютого, все менше часу.

Юлія Тимошенко подала документи до ЦВК
Юлія Тимошенко подала документи до ЦВК

Ця історія - не про президентські, а про парламентські вибори

Кандидати, прогнози щодо яких нижче ну хоча б третього-четвертого рядка, як вже не раз зазначалося, розуміють, що їхні злиття та коаліції мало що здатні змінити на цих виборах – переможе хтось один. Але ж восени будуть ще парламентські – де можливість мати електоральний успіх набагато ширша і має більш складових. Тож можна вважати, що учасникам не шкода заставних 2,5 млн грн.

Хтось проведе майстер-клас на полігоні «близькому до бойового», напрацює відносини з майбутніми союзниками, хтось з більшою цифрою прихильників – у когось 1,3 відсотки, а у когось 2,9 – зможе претендувати на чільну роль і диктувати умови своїм партнерам щодо злиття або, скажімо, погоджених кандидатів на поділених мажоритарних округах.

Хтось зможе не тільки "відбити" 2,5 млн, а й "монетизувати" свою участь в перегонах, скажімо, вигідно поступившись місцем у тервиборчкомах або виступивши «спойлером» багатого кандидата.

А найважливіших причин – дві.

Ті, хто посядуть третій-четвертий рядок у першому турі, цілком імовірно, отримають вигідні пропозиції від фіналістів виборчих перегонів. Так, скажімо, Сергій Тігіпко став віце-прем’єром на виборах 2010 року, а Євген Марчук у 1999-му – секретарем Ради національної безпеки і оборони.

І не забуваймо: Україна, за Конституцією, парламентсько-президентська республіка. Тому склад наступного парламенту буде визначальним для того, якою стане каденція наступного Президента незалежно від прізвищ – чи будуть у Верховній Раді переважати його однопартійці та союзники, чи навпаки – опоненти Глави держави зможуть диктувати йому умови. Тож нинішні президентські вибори є «першим туром» виборів парламентських цілком мотивовано.

Розділу «Громадянське суспільство» в українській Конституції немає

На жаль, розвинута політична діяльність партій – для нас ще в майбутньому, рух до якого почався давно, але далеко ще не зайшов. Це коли партії мають сталу історію, дбають про репутацію, не виникають нашвидку і не зникають одразу після виборів. Не називаються на зразок Блок Терези Мей. Не є бізнес-проектами. Не є технічними і «фейсбучними». Мають по країні мережу ідейних активістів і сталу підтримку громадян. Тоді і об’єднання (втім, як і розколи) відбуваються шляхом «політики знизу», ініційовані не політтехнологами в столицях, а спільною роботою «польових» партійців.

Це вже не кажучи, що роль громадянського суспільства не прописана в українській Конституції. Наша спільна перемога в тому, щоб ці президентські та осінні парламентські вибори просунули всіх нас у створенні громадянського суспільства, а не когось персонально до владних можливостей.

Стара ідея нового політика

І тут один з нових політиків, майже кандидат у президенти, нагадав те дражливе слово, яке часто роз'єднує демократів - це слово "об'єднання".

На з'їзді партії "Сила людей" делегати висунули кандидатом на пост президента у виборах 2019 року екс-журналіста розслідувача Дмитра Гнапа.

Ще одним із рішень з’їзду стало затвердження звернення до демократичних сил із закликом об’єднатись, а саме до Святослава Вакарчука, Анатолія Гриценка та Андрія Садового. У разі появи єдиного кандидата, партія «готова розглянути можливість об’єднання».

Дмитро Гнап
Дмитро Гнап

Щоправда, вже після голосування Гнап розповів, що запустить кампанію збору коштів, аби зібрати 2,5 мільйона гривень на внесок для реєстрації його кандидатом, тож чи побачимо його серед кандидатів – наразі він і сам не знає. Але цікаву тему кандидат у кандидати порушив.

Дмитро Гнап з 2013 року керував агенцією журналістських розслідувань «Слідство.інфо», а торік заявив, що завершує журналістську кар'єру та займатиметься політикою, "...бо я можу зробити ще тисячу журналістських розслідувань. Викрити ще дві тисячі корупціонерів. Але бачу, як рік за роком вони все спокійніше почуваються. І нахабно сміються тобі в обличчя, знаючи, що навіть втративши посаду, влаштують туди свого кума, через якого так само крастимуть наші податки і наше спільне майно. Чим більше їх там, а нас там менше - тим довше триватиме ця безнадія...".

Він ще тоді заявив про "божевільну ідею" йти в президенти: "...є запит на оновлення, через те, що майже половина виборців не визначилися зі своїм кандидатом, я вважаю, що ця божевільна ідея може спрацювати...", "зрозуміло, що навіть у демократичному таборі є більш досвідчені, більш відомі люди. Навіть той самий Анатолій Гриценко чи Андрій Садовий. Але в їхньому випадку є недолік – все ж таки виборці хочуть змін. Вони хочуть позасистемних людей. Досвід Садового чи Гриценка – це плюс. Але те, що вони досі не є фаворитами президентських перегонів і не користуються беззаперечною підтримкою більшості виборців, – це їхній мінус".

«А з «Рухом нових сил» ви спілкувалися на предмет спільних дій?» - перепитав його журналіст. «Спілкувався. Я багато з ким спілкувався з демократичного табору, а вони туди входять. Ми зійшлися тільки в тому, що вони поділяють ідею проведення президентських праймеріз…»

Об’єднатися не можна ворогувати

Слова про об’єднання та про умови, за яких воно бачиться можливим і бажаним, чути вже під час нинішньої виборчої кампанії не вперше.

Лідер партії "Громадянська позиція", кандидат у Президенти України Анатолій Гриценко після подання документів до ЦВК заявив, що бачить можливості для подальшого об'єднання опозиційних політиків.

«Ми вже формуємо таке об'єднання як платформа, і вона абсолютно відкрита для всіх тих, хто готовий поставити інтереси країни вище за свої особисті. І якщо це буде домінувати під час ухвалення рішень, то я переконаний, що рано чи пізно ми знайдемо переможний формат, сформуємо цілісну платформу і на президентські, і далі на парламентські вибори, – сказав Гриценко.

За словами політика, він буде продовжувати постійно контактувати з міжфракційним об'єднанням "Єврооптимістів", з мером Львова Андрієм Садовим, а також зі Святославом Вакарчуком.

"Я вважаю, що це правильно, в інтересах країни. Це не час, коли можна відмовчатися або грати у власні амбіції", – додав Гриценко.

Водночас лідер партії "Самопоміч" Андрій Садовий заявив, що не планує перед президентськими виборами об'єднуватися з іншими демократичними силами. " Ми всі розуміємо, що кампанії часто ламають всі рейтинги. Тому я налаштований йти і перемагати. Президент України повинен бути один", - сказав Садовий.

При цьому політик не виключив можливості об'єднати демократичні сили, але до парламентських виборів і розповів, що об'єднання до виборів в Раду обговорювалося і з Гриценком, і з Вакарчуком, і з "ДемАльянсом".

"Вважаю, що повинна бути створена велика і потужна команда, яка повинна перемагати на парламентських виборах і брати більшість в Раді", - зазначив Садовий.

Єгор Соболєв, Василь Гацько, Андрій Садовий
Єгор Соболєв, Василь Гацько, Андрій Садовий

І рух "Справедливість" Валентина Наливайченка вже закликав учасників президентських виборів об'єднатися - для контролю виборчого процессу як єдиного способу гарантувати Україні чесні вибори. Сам Наливайченко зазначив, що для цього "Справедливість" готова надати свої волонтерські правові центри в усіх областях України.

"Це перша ініціатива, яку я висунув як кандидат в президенти: об'єднатися і всім створити громадський рух за вільні і справедливі вибори. Я думаю, що сила буде, коли дійсно об'єднаються всі учасники виборчого процесу, які пройдуть реєстрацію, разом з громадськими організаціями та міжнародними спостерігачами", - запевнив він.

Але ось пробігла і «чорна кішка», яка завжди бігає між претендентами (читай: конкурентами)  - подеколи непомітно для стороннього ока, а подеколи отак: на сторінках Facebook-спільноти "Наливайченко - наш президент" з'явилася публічна заява екс-глави СБУ про «особисту участь Анатолія Гриценка в системному ослабленні обороноздатності України», яка «доведена документами», і закликає спецслужби перевірити зв'язки колишнього міністра оборони з Росією. І одразу наразилася на коментарі на зразок: «чого ж ти не перевірив його, коли був головою СБУ, чи тоді він не був твоїм конкурентом, який пасеться на тому ж електоральному полі, що й ти?»).

Ще восени «пілотаж міжпартійних об’єднань» показав ДемАльянс, змінивши Гриценка, в союзі з яким виборювали місця в минулому парламенті, на Садового. Втім, його лідер Василь Гацько запевнив, що союз «ДемАльянсу» і «Самопомочі» – це лише перший крок, і союз буде ширшим, у ньому «буде і «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка, й ініціатива Вакарчука, й інші політичні сили та політики, які ще не залежні від олігархату.

З'їзд ВО
З'їзд ВО "Свобода" висунув кандидатом у Президенти Руслана Кошулинського

Націоналістичні сили на свої питання щодо згуртованості вже дали відповідь, висунувши єдиного кандидата від ВО «Свобода», Організації українських націоналістів, Конгресу українських націоналістів, "Правого сектору", руху С14. До ЦВК відрядили Руслана Кошулинського – голову секретаріату ВО «Свобода» та екс-заступника Голови Верховної Ради. "613 - "за". "Проти", "утрималися" - 0", - оголосив головуючий на з'їзді партії лідер «Свободи" Олег Тягнибок.

Замість одного великого Януковича – кілька маленьких

Натомість виборцям колишньої Партії регіонів замість одного Януковича доведеться вибирати з кількох його менших соратників. І це ще не рахуючи Зеленського…

Юрій Бойко вже зареєструвався в ЦВК як самовисуванець і пояснив це: «…у  нас є підтримка низки громадських організацій, яких вже підписалось біля десяти, і, чесно кажучи, боюсь когось образити. До того ж, «Опозиційна платформа «За життя» ще не зареєстрована як партія», - зазначив нардеп. Співрозмовники в оточенні Бойка переконують, що його похід на вибори не від партії був давно вирішений.

Олександр Вілкул ще чекає рішення Центрвиборчкому. Рішення про його висунення в президенти прийняли на першому зібранні опозиційних сил "Форум за мир та розвиток" у Запоріжжі. А до форуму відбувся закритий з'їзд партії "Опозиційний блок - Партія миру і розвитку». А ще раніше прихильники "Опозиційної платформи - За життя" опублікували заяву, мовляв, така партія – клон, і є рішення суду щодо визнання її реєстрації протиправною.

Лідер партії "Наші" Євген Мураєв вже тиждень як зареєстрований як офіційний кандидат, може вести агітацію, тож заявив, що свою програму Вілкул списав у нього, а російський санкційний список, де він фігурує, нібито написали на Банковій, щоб просунути на виборах Юрія Бойка. І тут з ним частково згодні політологи, які теж помітили, що до останнього «санкційного» списку Кремля потрапили проросійські політики, які виключили Бойка з парламентської фракції Опоблоку. «На нинішньому етапі найголовніше для Путіна – вплив на українські вибори. І тих, хто заважає втіленню російського сценарію, треба покарати, аби таки змусити всі проросійські сили в Україні об’єднатися в один “політичний колгосп”... – пояснив Володимир Фесенко.

Олександр Волинський, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-