Товарообіг між Україною й арабськими державами торік становив $7,4 мільярда - експерт

Товарообіг між Україною й арабськими державами торік становив $7,4 мільярда - експерт

Укрінформ
За попередніми даними, загальний товарообіг між Україною й арабськими державами у 2023 році становив близько $7,4 мільярда.

Про це заявив в Укрінформі виконавчий директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос під час круглого столу "Україна та арабський світ: два роки війни".

"Незважаючи на спроби окупанта заблокувати Чорне море - а саме через нього здійснюються головні транзитні шляхи, економічна співпраця України з арабськими країнами продовжує зростати. Це стало помітно у 2023 році, коли після деякого спаду у перший рік війни товарообіг між нашими країнами суттєво зріс. Цифри ще не остаточні, тому що статистики за весь 2023 рік ще немає, але за тією, яка вже є у публічному обігу, загальний товарообіг між Україною і арабськими державами становив приблизно $7,4 мільярда", - сказав Семиволос.

Він додав, що наразі сальдо для України від'ємне - приблизно на $400 мільйонів.

"Я вважаю, що не в останню чергу це пов'язано із збільшенням поставок енергоресурсів саме на $400 мільйонів. Причому головні постачальники - це Саудівська Аравія, Ірак, ОАЄ, Єгипет та Лівія... Я так розумію, що це не напряму, а вони постачають у Європу, а там уже свопові контракти. Але фактом є те, що за 2023 рік на $400 мільйонів збільшили торгівлю нафтою і газом з арабськими країнами", - констатував експерт.

Читайте також: Товарообіг у січні досягнув $8,5 мільярда, найбільше експорту з України - до Польщі, Іспанії та Китаю

Семиволос зазначив, що у відсотковому вираженні імпорт нафти й газу в Україну з арабських країн торік зріс на 14,3%, що "досить непогано".

Як повідомлялося, за даними Державної митної служби України, за підсумками 2023 року товарообіг України становив $99,4 мільярда. Зокрема, за рік в країну імпортували товарів на $63,5 мільярда, а експортували - на $36 мільярдів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-