У Ризі демонтували пам'ятник Пушкіну

У Ризі демонтували пам'ятник Пушкіну

Відео
Укрінформ
Пам'ятник російському поетові Олександру Пушкіну в центрі Риги вранці 30 травня було демонтовано.

Про це передає Укрінформ із посиланням на Твіттер віцемера Риги Лінди Озоли.

«Сьогодні ще один історичний день. Ми прибрали незаконно встановлений пам'ятник Пушкіну в Ризі», - написала віцемер.

Латвійський мовник LSM уточнює, що 30 травня Ризьке агентство пам'яток перемістило скульптуру на склад, щоб пізніше передати її музею латвійської Спілки художників, з яким досягнуто концептуальної домовленості про зберігання та експозицію скульптури.

Рішення про переміщення скульптури прийнято у зв'язку з тим, що у 2009 році Рада зі збереження та розвитку історичного центру Риги та Державна інспекція з охорони пам'яток культури не схвалили її розміщення у парку Кронвалда в центрі Риги, рекомендувавши обрати інше місце.

Таким чином, те, що скульптура все-таки була встановлена в парку і до цього часу знаходилася там, було порушенням нормативних актів. 3 березня 2023 року Рада з пам'ятників Ризької думи висловилася за перенесення скульптури у відповідне місце.

Читайте також: У Миколаєві демонтували пам'ятник Потьомкіну

Наприкінці квітня правляча коаліція Ризької думи висловила схвалення ідеї, щоб пам'ятник Пушкіну було перенесено на інше місце. Депутати вирішили вивчити можливі місця, де монумент згодом можуть поставити, а також висловили намір не зволікати з цим.

Як повідомляв Укрінформ, рада Ризької думи з пам'ятників на початку березня підтримала демонтаж або перенесення шести пам'яток радянського часу, розташованих у межах міста, оскільки вони прославляють радянський режим.

Фото: Baiba Kušķe / Latvijas Radio

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-