У США заарештували агента ФБР, який співпрацював з російським олігархом Дерипаскою

У США заарештували агента ФБР, який співпрацював з російським олігархом Дерипаскою

Укрінформ
У США прокуратура Південного округу Нью-Йорка висунула звинувачення колишньому спеціальному агентові нью-йоркського відділу контррозвідки ФБР Чарльзу Макгонігалу за сприяння російському олігархові Олегу Дерипасці в порушенні санкцій проти нього та росії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє офіс прокурора Південного округу Нью-Йорка.

Федеральний прокурор Деміан Вільямс та помічник директора нью-йоркського відділення ФБР Майкл Дрісколл оголосили про розсекречення обвинувального акту з п'яти пунктів за звинуваченням Макгонігала та російського перекладача суду Сергія Шестакова в порушенні закону про санкції, а також у змові з метою відмивання доходів, отриманих злочинним шляхом.

Обвинувачені були заарештовані в суботу ввечері.

«Як стверджується, колишній високопоставлений співробітник ФБР Чарльз Макгонігал і судовий перекладач Сергій Шестаков порушили санкції США, погодившись надавати послуги російському олігархові Олегу Дерипасці, що перебуває під санкціями, – заявив прокурор. – Обидва вони раніше працювали з Дерипаскою, намагаючись домогтися зняття з нього санкцій, і, як державні службовці, мали б знати про це краще. ФБР і далі переслідуватиме тих, хто порушує санкції США, запроваджені у відповідь на російську агресію в Україні, щоб набити власні кишені».

Читайте також: Україна та США обміняються переліками осіб, які можуть володіти злочинними активами

Своєю чергою представник ФБР підкреслив, що «російські олігархи, такі як Олег Дерипаска, здійснюють глобальний зловмисний вплив від імені кремля й пов'язані з актами корупції, здирництва та насильства».

За словами Дрісколла, Макгонігал та Шестаков, обидва громадяни США, діяли від імені Дерипаски й шахрайським чином використовували американську компанію для приховування своєї діяльності всупереч американським санкціям.

«Підтримка окресленої загрози Сполученим Штатам і нашим союзникам є злочином, який ФБР продовжуватиме активно переслідувати», – додав він.

Читайте також: Мін'юст подав позов до ВАКС щодо стягнення активів російського олігарха Олега Дерипаски

Відповідно до президентського указу, на все майно осіб, які за визначенням Казначейства США несуть відповідальність за дії, які загрожують безпеці, суверенітету чи територіальній цілісності України, або є їхніми співучасниками, накладено арешт. 

Дериписку включено до переліку таких осіб ще у квітні 2018 року за те, що діяв від імені російських урядовців, а також за діяльність в енергетичному секторі рф.

Макгонігал – колишній спеціальний агент з особливих доручень відділу контррозвідки ФБР у Нью-Йорку, вийшов на пенсію у 2018 році. Працюючи в ФБР, він брав участь у розслідуваннях щодо російських олігархів, зокрема Дерипаски. 

Шестаков – колишній радянський і російський дипломат, який згодом став громадянином США, перекладач з російської мови в судах і державних установах.

Читайте також: Греція та Мальта заморозили разом лише €359 тисяч російських активів – Reuters

У 2021 році вони вступили у змову з метою надання послуг Дерипасці в порушення санкцій США. Зокрема погодилися провести розслідування щодо конкурента російського олігарха в обмін на приховані платежі від Дерипаски. Обидва намагалися приховати участь у цьому Дерипаски, використовуючи підставні компанії як контрагентів у договорі, в якому визначалися їхні послуги, а  також для отримання платежів від Дерипаски.

Читайте також: У Британії заарештували бізнесмена, що допомогав Дерипасці обходити санкції США

У 2019 році Макгонігал і Шестаков працювали від імені Дерипаски, домагаючись скасування санкцій проти нього. 

Обох чекає позбавлення волі до 20 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-