Битва за Україну. День двісті сімдесят п’ятий

Битва за Україну. День двісті сімдесят п’ятий

Укрінформ
Німеччина обговорює з союзниками пропозицію Польщі про відправлення німецьких систем Patriot до України. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про двісті сімдесят п’ятий день війни: чим жили Україна та українці 25 листопада 2022 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Усі демократичні фракції погодилися щодо резолюції Бундестагу про розцінювання Голодомору як геноциду, яка буде прийнята наступного тижня - Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України

- Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії прибули на всі АЕС України з метою надання персоналу підтримки та допомоги - Рафаель Гроссі, гендиректор МАГАТЕ.  Експерти МАГАТЕ з початку вересня перебувають на ЗАЕС, надаючи підтримку та допомогу персоналу станції. За словами гендиректора, вже видно прогрес у створенні зони фізичної та ядерної безпеки навколо цієї АЕС.

- Усі атомні електростанції, які знаходяться на неокупованій території України, уже підключені до енергосистеми, і через 1-2 доби можливе повернення до планових графіків відключень електроенергії замість аварійних – Укренерго. Також Компанія «ДТЕК» поновила роботу своїх електростанцій та електромереж після безпрецедентної російської атаки на енергосистему.

- Альянс надав Україні системи ППО, але якщо йдеться про конкретні потужності, то це має бути рішення національного уряду. Так Генсек НАТО Єнс Столтенберг прокоментував ідею Польщі, щоб Німеччина перемістила Patriot в Україну. Німеччина заявила у п'ятницю, що обговорює з союзниками прохання Польщі про відправлення німецьких систем Patriot до України. Президент Польщі Анджей Дуда сказав, що ефективніше було б розмістити ЗРК на кордоні України з Польщею, але рішення приймає Німеччина.

ЦИТАТИ ДНЯ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Попереду важка зима, яку ми маємо пройти. Маємо зробити все, щоб ми згадували її не через те, чим вона нам усім загрожувала, а через те, що ми змогли зробити, щоб захиститися від цієї загрози». 

  1. Анджей Дуда, президент Польщі: «Безпечна Європа – це Європа, в якій нинішня Росія зазнала політичної, військової та економічної поразки».

  1. Урмас Рейнсалу, міністр закордонних справ Естонії: «Терористи висміюють жертв в Україні. Цього тижня пригожин надіслав кувалду до Європарламенту після того, як Європарламент визнав росію державою-спонсором тероризму. Я надішлю ці кайданки до штаб-квартири Міжнародного кримінального суду в Гаазі, де вони чекатимуть на пригожина та його поплічників за злочини, скоєні в Україні».

  1. Томаш Гродзький, маршалок Сенату Польщі: «Спосіб, як викинути росію з ОБСЄ, треба знайти, оскільки організація, яка має у своїй назві безпеку і співпрацю в Європі, не може толерувати серед своїх членів країну, яка нападає на вільну, цивілізовану країну... Виключення росії з Радбезу ООН було б відповідним кроком, оскільки в іншому випадку через 20 років історія повториться».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Російські окупанти не зможуть втримати лівобережну Херсонщину, вони зрозуміли це одразу після втрати Херсона, як і те, що їхня стратегія є провальною - Наталія Гуменюк, керівниця пресцентру ОК "Південь". Зараз ворог облаштовує оборонні позиції на лівому березі Дніпра: противник замінував берегову лінію і облаштовує вогневі позиції вглиб на 15-20 км, і аж до Армянська (окупований Крим).

- Сили оборони України підтвердили ураження живої сили противника в Зеленому Яру Запорізької області: ліквідовано 20 загарбників, ще 15 отримали поранення – Генштаб. Мер Мелітополя Іван Федоров заявив, що там же було знищено ворожий ЗРК С300, з якого було випущено ракета, що вбила 23 листопада дводенне немовля у пологовому будинку.

- За даними Генштабу, окупанти продовжують тиск на працівників Запорізької АЕС: окремих працівників, які відмовляються співпрацювати з окупаційною владою, не допускають до робочих місць.

- У Херсоні внаслідок обстрілів з боку військ рф загинуло 15 людей, постраждали 35, серед них дитина – ОВА

- В Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації загинули 440 дітей, 849 – дістали поранення.

- За даними Спостережної місії управління верховного комісара ООН з прав людини, від російських ракетних ударів по критичній інфраструктурі України вже загинуло 77 мирних мешканців, ще 272 людини було поранено.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Візити до України:

- Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі прибув до Києва, зустрівся з Президентом Володимиром Зеленським та прем’єр-міністром Денисом Шмигалем. Клеверлі анонсував пакет допомоги, який включатиме 3 млн фунтів стерлінгів (3,6 млн доларів США) на допомогу у відновленні інфраструктури, зокрема шкіл та притулків, які були зруйновані з початку війни. Британія передасть 24 карети швидкої допомоги та 11 машин екстреної допомоги, у тому числі шість броньованих автомобілів.

- Виконуючий обов’язки міністра оборони Чорногорії Філіп Аджич за підсумками зустрічі з Міністром оборони України Олексієм Резніковим заявив, що Чорногорія підтримує Україну на шляху до НАТО.

- Вся магістральна високовольтна інфраструктура працює, але проблеми зберігаються в розподільчих мережах обленерго по території всієї держави – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр. Станом на 25 листопада виробники електроенергії покривають потреби споживачів на 70%, наразі в Україні заживлено майже всю критичну інфраструктуру.

- Вінницька міська рада виділила 10 млн грн субвенції на відновлення деокупованої Балаклії на Харківщині.

- Синод Української православної церкви (МП) звільнив митрополита Ізюмського та Куп’янського Єлисея, який на захопленій території Харківщини благословляв загарбників, а згодом утік до рф.

- Служба безпеки України провела контррозвідувальні заходи на території Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ (МП). У результаті слідчих дій правоохоронці виявили документи, які підтверджують наявність російського громадянства у керівництва єпархіальних структур.

- Вінницька обласна рада ухвалила рішення про звернення до Президента України, Верховної Ради України та Кабміну щодо заборони діяльності УПЦ МП.

***

- Кабінет Міністрів ухвалив рішення про заборону експорту паливної деревини, що сприятиме накопиченню цього критично важливого ресурсу в Україні цієї зими.

- Україна планує залучити ще 500 мільйонів доларів від Міжнародного банку реконструкції та розвитку, кошти будуть спрямовані на підтримку малозабезпечених, внутрішньо переміщених осіб, зарплати вчителям та лікарям - Денис Шмигаль, прем’єр-міністр

- З регіонів активних бойових дій у більш безпечні переїхало 772 підприємства, завдяки чому вдалося зберегти понад 35 тис. робочих місць – Мінекономіки

- Українські аграрії станом на 24 листопада завершили збирання зернових та зернобобових культур із 9,2 млн га (82% від загальної площі посівів) і намолотили 40,1 млн т зерна при врожайності 43,7 ц/га – Мінагрополітики

- НЕК "Укренерго" розробляє механізм імпорту електроенергії з Європи в Україну обсягом 500 мВт - Володимир Кудрицький, голова правління НЕК "Укренерго". За його словами, енергосистема Євросоюзу здатна допомогти  Україні і виконати комерційний імпорт технічно можливо.

- Тимчасова адміністративна колегія Антимонопольного комітету України (АМКУ) оштрафувала на понад 47 млн грн компанії ТОВ «АЛЬЯНС ХОЛДИНГ» та ТОВ «ЕНЖІ ЕНЕРДЖИ МЕНЕДЖМЕНТ ЮКРЕЙН», які пов'язані з учасниками проєкту Nord Stream 2. Крім цього, триває розгляд справи проти ТОВ «БАСФ Т.О.В.», яке теж не подала інформацію на вимогу державного уповноваженого АМКУ.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) доправило в Україну більш як тисячу електрогенераторів. Франція відправила в Україну 100 генераторів великої потужності. Південна Корея надасть для України високопотужні генератори.

- Президенти Латвії, Литви, Польщі та Румунії у п'ятницю в литовському Каунасі обговорявали зміцнення Східного флангу НАТО - LRT. Лідери країн також візьмуть участь у симпозіумі «Ідея Європи», де обговорюватимуть бачення майбутнього Європи. Президент України Володимир Зеленський та голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн виступлять на симпозіумі дистанційно.

- Уряд Норвегії виділяє приблизно 150 млн норвезьких крон (15,1 млн доларів) на Військову допоміжну місію ЄС з підтримки України (EUMAM Ukraine. Також Норвегія передає Україні нову партію військової допомоги, до якої входить: 1 самохідна артилерійська установка M109 калібру 155-мм; 20 тисяч запчастин для раніше наданих таких артустановок;

- 55 тисяч одиниць зимового військового одягу; 55 тисяч комплектів перев’язувальних матеріалів та індивідуальних пакетів; 30 тисяч сухпайків.

- Група латвійських фахівців у сфері комунікацій і реклами створили платформу Stopify для збирання пожертв для українських військових. Через загальнолатвійський благодійний фонд Ziedot.lv вже зібрали понад 38 тис. євро.

- Фінляндія допоможе Україні із забезпеченням енергетичним обладнанням для електросистем країни - Санна Марін, прем'єр-міністр країни

- Азербайджан не хоче, щоб Франція брала участь у мирних переговорах із Вірменією, і скасував чотиристоронню зустріч із президентом Франції Еммануелем Макроном і главою Європейської ради Шарлем Мішелем у Брюсселі 7 грудня - Ільхам Алієв, президент Азербайджану. Алієв заявив, що Макрон "атакував" і "образив" Баку і не повинен виступати як посередник.

ВОРОГ

- путін доручив створити ресурс із даними росіян, які перебувають або мають стати на військовий облік, попри раніше оголошене завершення "часткової" мобілізації в рф – росЗМІ. Водночас, для створення ресурсу російські організації повинні будуть надати номери телефонів, адреси пошт, стан здоров'я і фактичне місце перебування. Такий ресурс має бути створено до 1 квітня 2024 року.

- Протягом 9 місяців повномасштабної війни проти України росія витратила 82 мільярди доларів - Forbes. Відомо, що у 2021 році бюджетні доходи в росії становили 340 мільярдів доларів. Нинішні витрати на війну дорівнюють приблизно чверті річного бюджету країни-агресора.

- Партія кремля "єдина росія" вирішила не проводити у 2022 році традиційний партійний з'їзд, оскільки "не готова запропонувати стратегічний порядок денний". - ЗМІ

- російські генерали приїхали в білорусь контролювати підготовку російських військових на полігонах, проте міноборони білорусі про це мовчить – ЗМІ. Військові проінспектують перебіг спільної підготовки так званого регіонального угруповання військ (РГВ) на полігонах РБ".

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-