Як змінилось і як змінюється українське суспільство під час війни?

Як змінилось і як змінюється українське суспільство під час війни?

Укрінформ
24 листопада, 14:00 - панельна дискусія на тему: «Як змінилось і як змінюється українське суспільство під час війни?».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Учасники: Любомир Мисів — заступник директора Соціологічної групи «Рейтинг»; Михайло Міщенко — заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова; Андрій Єременко — засновник дослідницької компанії Active Group; Павло Федорченко-Кутуєв — доктор соціологічних наук, професор, завідувач кафедри соціології КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Важливі питання:

  • кому довіряють і кому не довіряють українці?
  • чи вмирає патерналізм?
  • як змінюються поведінкові моделі українців?
  • очікування українців

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали: 

В Україні 68% людей підтримують систему, яка передбачає «сильного лідера незалежного від парламенту та виборів» - опитування

Близько 68% українців підтримують систему, яка передбачає «сильного лідера незалежного від парламенту та виборів».

Про це повідомив заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова Михайло Міщенко під час брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"Ми робили опитування стосовно того, чи хочуть громадяни сильного лідера. Ми робили це питання моніторинговим: Як ви ставитесь до системи, яка передбачає сильного лідера незалежного від парламенту та виборів? У 2017 році 80% дали відповідь, що це хороша система. Здавалося б, під час війни цей показник повинен був стати ще більше, але він знизився. Тепер 68% вважають таку систему хорошою. Цей показник високий, але все-таки менший", - сказав Міщенко.

Також до 90% українців вважають, що демократична політична система є «скоріше хорошою» або «дуже хорошою» для їх країни, а 61% опитаних вважають хорошими одночасно обидві ці системи.

Доктор соціологічних наук, професор, завідувач кафедри соціології КПІ ім. Ігоря Сікорського Павло Федорченко-Кутуєв зазначив, що виграш у війні буде новим розділом у політичній, адміністративній, соціальній, культурній історії нашої країни.

"Надзвичайно важливим буде відновлення української держави в мирний час як такої, що є дієздатною і може формувати та реалізувати політику модернізації. З іншого боку, уникати цих спокус авторитаризму і навіть автократії, які на цьому шляху виникають", - додав він.

Опитування проводилося соціологічною службою Центру Разумкова за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні з 22 вересня по 1 жовтня 2022 року. Використовували метод face-to-face у різних областях України, у Запорізькій, Миколаївській, Харківській областях лише на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії.

Опитано 2021 респондента віком від 18 років. Похибка вибірки не перевищує 2.3%.

Війна ліквідувала конфлікт між "східняками" й "західняками" – соціологи

Повномасштабне вторгнення, наслідком якого стали мільйони ВПО, поклало край конфлікту "захід-схід" в Україні. Водночас очікуються активні суспільні дискусії на тему зловживань владою посадовцями під час війни.

Основні тенденції, що виникли під час війни в українському суспільстві, обговорили в пресцентрі Укрінформу.

"Наразі конфлікт "захід - схід" просто зник. Згідно з дослідженнями, на питання "як вплинули ВПО на життя вашого населеного пункту, де ви перебуваєте " відповідь "негативно" надали сумарно лише 12,8 % осіб", - поінформував засновник дослідницької компанії Active Group Андрій Єременко.

Він підкреслив, що до війни між "західняками" та "східняками" був надто загострений меседж "вони нас не люблять", відповідно до досліджень по Харківській, Донецькій й Дніпропетровській областях з одного боку, та Львівській і Закарпатській - з іншого. Натомість повномасштабне вторгнення та вимушене масове внутрішнє переселення людей налагодило діалог між регіонами, та вивело на перші позиції "нормальних людей".

Згуртованість українців на тлі бойових дій підкреслив і заступник директора Соціологічної групи "Рейтинг" Любомир Мисів, зазначивши, що за останніми дослідженнями, самосвідомість громадян та віра у країну значно збільшилася, порівняно з мирним часом.

"Коли на кордонах з'явився ворог - усе змінилося. Найперше впевненість у собі як у країні. Якщо раніше оцінка, яка характеризує нашу державу відносно інших, була на рівні 3,0 - трохи вище середнього: наприклад, були думки "ми трохи гірші за європейців", то зараз вона зросла до 4,6 - це один із топових показників. Так само й громадянська впевненість збільшилася у півтора раза - із 4,5 до 6,4 ", - повідомив він.

Водночас Єременко зауважив, що після завершення війни на Україну чекає "повернення рідного срачу", але на основі зловживань владою різними посадовцями під час війни. Наразі такі дискусії блокуються військовою самоцензурою. Ця тенденція унаочнилася під час спілкування з найбільш активною частиною українського суспільства - волонтерами.

"На перепитування модераторів: "а точно немає чого сказати?", волонтери починали зазначати про негативні аспекти війни. Хтось скаржився на митниці, мовляв, з п'яти фур гуманітарки митниця пропускає лише три, а дві забирає собі. Без прізвищ, без імен, але зазначає. Хтось каже, що "віджимають" якусь власність. Інші зазначають про неадекватну поведінку у військово-цивільних адміністраціях, причому визначення "неадекватної поведінки у всіх різне". Хтось з волонтерів жаліється, що через неправильну політичну позицію його не пустили до Херсону", - сказав він.

За словами експерта, по завершенню війни й скасуванню самоцензури волонтери почуть говорити все, що в них накопилося, що призводитиме до активних дискусій.

Повідомлялося, що кількість внутрішньо переміщених осіб в Україні у вересні цього року склала 6,9 млн осіб.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-