Нідерланди мають привести центри прийому біженців до стандартів ЄС - рішення суду

Нідерланди мають привести центри прийому біженців до стандартів ЄС - рішення суду

Укрінформ
У Нідерландах суд зобов'язав уряд привести умови в центрах екстреного надання притулку у відповідність до стандартів ЄС.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Reuters.

“Нідерландський суд у четвер зобов’язав уряд облаштувати умови в нідерландських центрах екстреного надання притулку до стандартів Європейського Союзу та заявив, що вразливі біженці більше не повинні розміщуватися там”, - йдеться у повідомленні.

Суд постановив, що кожен шукач притулку, який звернувся до державного центру в Нідерландах, має негайно отримати “спальне місце в приміщенні, їжу, воду та доступ до гігієнічних санітарних засобів”.

Зазначається, що нідерландська рада у справах біженців подала до суду на державу Нідерланди у серпні, коли сотні біженців були змушені спати на вулиці, практично не маючи доступу до питної води, санітарних зручностей та медичного обслуговування, оскільки в державних центрах з надання притулку не було місць.

Читайте також: За перше півріччя кількість нелегальних мігрантів в ЄС зросла на 86%

Кілька сотень шукачів притулку щодня звертаються до головного центру прийому шукачів притулку в Нідерландах у північному місті Тер-Апель.

За останні кілька днів там вдалося знайти місця у приміщеннях для всіх охочих.

Наприкінці серпня у переповненому центрі для прохачів притулку в Тер-Апелі померла тримісячна дитина, що викликало обурення в Нідерландах. Влада все ще розслідувала цей випадок, але вже заявила, що, за попередніми даними, жодних злочинних дій скоєно не було.

Наразі у Нідерландах близько 30 тисяч прохачів притулку перебувають в екстрених та кризових центрах, повідомив агентству представник міністерства юстиції Етьєн Буйс. Він сказав, що уряд вивчає рішення суду.

Крім покращення умов в екстрених та кризових центрах для прохачів притулку, судді ухвалили, що уряд більше не може розміщувати там вразливі групи біженців.

Читайте також: Туреччина побудувала огорожу на кордоні з Болгарією

Вразливі групи, до яких належать сім'ї з маленькими дітьми, неповнолітні мігранти, що подорожують наодинці, і прохачі притулку, які потребують медичної чи психіатричної допомоги, повинні розміщуватись у спеціальних установах, які можуть надати їм необхідну допомогу, заявили судді.

Як повідомляв Укрінформ, Рада Європи затвердила нову рекомендацію для захисту прав жінок і дівчат - мігрантів, біженців та шукачів притулку. Як зазначається на сайті РЄ, рекомендація була прийнята 20 травня Комітетом міністрів Ради Європи. Нова рекомендація для захисту прав жінок і дівчат - мігрантів, біженців і шукачів притулку - визначає заходи ефективнішого реагування на потреби та вирішення проблем жінок і дівчат.

Спираючись на договори Ради Європи, зокрема на Стамбульську конвенцію про запобігання насильству щодо жінок і боротьбу з ним та Конвенцію про протидію торгівлі людьми, рекомендація стосується питань стосовно жінок і дівчат - від адекватних умов транзиту та прийому і до потреб охорони здоров’я та розробки політики надання притулку з урахуванням гендерних аспектів.

Рекомендація також спирається на висновки Європейського комітету із запобігання катуванням та інструменти Організації Об’єднаних Націй, вона визначає низку заходів для країн-членів для кращого захисту прав жінок-мігрантів.

Читайте також: Польща створить нове угруповання для посилення захисту кордону

Цей текст, який є частиною Плану дій Ради Європи щодо захисту вразливих осіб у контексті міграції та надання притулку в Європі (2021-2025), також містить вказівки для держав-членів щодо потреб жінок у сфері соціальних послуг, працевлаштування, освіти та залучення, щоб держави повною мірою сприяли інтеграції та розширенню прав і можливостей жінок і дівчат - мігрантів, біженців та шукачів притулку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-