Макрон розповів про напрямки роботи Європейської політичної спільноти

Макрон розповів про напрямки роботи Європейської політичної спільноти

Укрінформ
Президент Франції Еммануель Макрон озвучив конкретні напрямки діяльності Європейської політичної спільноти (ЄПС).

Детально він розповів про це на пресконференції у Празі після завершення засідання першого саміту ЄПС, передає кореспондент Укрінформу.

Першим проєктом, який має бути реалізований, Макрон назвав захист важливої європейської інфраструктури.

“Кілька днів тому ми зазнали атаки на Nord Stream-1. Ми маємо інфраструктуру, яка робить нас уразливими”, - зазначив Макрон, перерахувавши такі важливі елементи інфраструктури, як газопроводи, кабелі, супутники. “Нам потрібна європейська стратегія, щоб їх захистити”, - наголосив він.

Друга річ, за словами Макрона, це те, що багато європейців постраждали від злочинних кібератак. “Тому мати спільну стратегію і міжурядову співпрацю щодо політики навчання і боротьби з кіберзлочинністю, а також проти пропаганди та дезінформації — це важливий елемент, який ми маємо бажання просувати”, - зазначив він.

Читайте також: Друга зустріч Європейської політичної спільноти пройде у Молдові

Третім проєктом є підхід у форматі ЄПС до кількох основних регіональних тем, зокрема, питань Чорного та Балтійського моря, Північного Кавказу. Ці теми, за словами Макрона, впливають на певних членів Європейського Союзу та на інших європейських суб’єктів.

Четвертий проєкт, зазначив Макрон, стосується підтримки України. “Ми, як європейці, повинні зробити свій внесок у фонд стійкості України. В такому форматі, щоб допомогти Україні стати сильнішою з її армією, її громадянським суспільством, виходячи з війни”, - сказав він.

П’ятим пунктом Макрон назвав необхідність мати інтегровану енергетичну стратегію, в той час, коли ЄС координує зниження цін на енергоносії. За його словами, відбулися дуже цікаві дебати, тому що за столом переговорів було кілька європейських країн, які зараз є виробниками газу.

Читайте також: Саміт ЄПС у Празі дозволив провести зустрічі, які раніше здавалися неможливими - Макрон

“Тому мати більш інтегровану стратегію - це для нас колективна зброя з диверсифікації, і в контексті, в якому ми живемо, щоб зменшити нашу залежність від сил, які не поділяють наші цінності та нашу географію. Але водночас нам потрібно покращити наше електричне сполучення та мати стратегію щодо відновлюваної енергетики та сильнішого майбутнього”, - зазначив Макрон.

Шостим елементом у діяльності ЄПС французький президент назвав спільну політику для молоді. Ідея полягає в тому, щоб мати набагато більш інтегровану університетську політику. “Для молоді континенту нам потрібно посилити співпрацю між нашими університетами, між нашими освітніми політиками, щоб дозволити нашій молоді мати європейську культуру, незважаючи на кордони”, - сказав він.

Крім того, Макрон згадав проблему міграції, щодо якої учасники ЄПС також погодилися співпрацювати в цьому форматі.

Читайте також: Україна внесла чимало пропозицій до Європейської політичної спільноти - Стефанішина

“Ми добре бачимо, що повинні мати - від Західних Балкан через Європейський Союз до Сполученого Королівства - інтегровану політику, щоб дозволити приймати тих, хто тікає від конфліктів і є борцями за свободу, але також - боротися з мережами торгівлі людьми. Саме в такому масштабі ми можемо мати більш ефективний підхід”, - зазначив він.

За словами Макрона, по цих напрямках від сьогодні до наступного саміту відбуватиметься робота, що має покращити міжурядову співпрацю ЄПС, а також дозволити використовувати всю повноту регіональної співпраці, яка вже існує, але ще потребує гармонізації.

Як вже повідомлялося, 6-7 жовтня в Празі, столиці головуючої в ЄС Чеської Республіки, відбувається неформальний саміт ЄС. Сьогодні в рамках саміту відбулася перша зустріч Європейської політичної спільноти за участі лідерів 44 європейських країн.

Фото: Ольга Танасійчук, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-