Саміт ЄПС у Празі дозволив провести зустрічі, які раніше здавалися неможливими - Макрон

Саміт ЄПС у Празі дозволив провести зустрічі, які раніше здавалися неможливими - Макрон

Укрінформ
Президент Франції Еммануель Макрон назвав головні події першого саміту Європейської політичної спільноти (ЄПС), в тому числі те, що у Празі були проведені зустрічі лідерів держав, які раніше здавалися неможливими.

Про це Макрон заявив на пресконференції після завершення засідання саміту ЄПС, передає кореспондент Укрінформу.

Перше, на чому наголосив Макрон, це демонстрація єдності 44 європейських країн щодо російської агресії проти України.

“Всі 44 країни дуже чітко заявили про своє засудження російської агресії цієї загарбницької війни та про свою підтримку України. (...) І ми були щасливі, що мали змогу почути українського Президента і бути поруч з українським прем’єр-міністром”, - сказав Макрон.

Читайте також: Європейська спільнота має посилити діалог між країнами континенту - Єлисейський палац

Друга річ, за словами Макрона, полягає в тому, що ця перша зустріч ЄПС дозволила зустрітися лідерам, для яких раніше це було неможливо.

“Прем’єр-міністр Вірменії Пашинян, який був обраний у 2018 році, ніколи до цього не зустрічався з президентом Туреччини Ердоганом. Вони зустрілися сьогодні у Празі. І це має велику цінність”, - наголосив французький президент.

Третє - це дискусії щодо криз і конфліктів на європейському континенті: конфлікт між Вірменією та Азербайджаном, кризи на Західних Балканах, напруженість, яка існує в східному Середземномор’ї між Туреччиною та Грецією.

Читайте також: Друга зустріч Європейської політичної спільноти пройде у Молдові

“Ми дуже відкрито говорили про це цього вечора. Це дуже корисно мати формат обговорення, де всі зацікавлені сторони знаходяться навколо столу”, - підкреслив Макрон.

“Сьогодні у другій половині дня ми провели зустрічі з президентом Ради ЄС Мішелем разом із президентом Азербайджану і прем’єр-міністром Вірменії, і ми будемо продовжувати”, - сказав Макрон.

Також, за його словами, відбулися зустріч з канцлером Німеччини Олафом Шольцом, президентом Косова і президентом Сербії.

Читайте також: Європейська політична спільнота має допомогти Україні встояти проти агресії рф - Санду

“Це корисно, це робить справу для нашого континенту, тому що нам потрібна єдність у дедалі складнішому світі перед викликами, які він демонструє”, - зазначив Макрон.

Як вже повідомлялося, 6-7 жовтня в Празі, столиці головуючої в ЄС Чеської Республіки, відбувається неформальний саміт ЄС. Сьогодні в рамках саміту відбулася перша зустріч Європейського Політичного Співтовариства за участі лідерів 44 європейських країн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-