Рада пропонує посилити відповідальність за порушення авторського права і суміжних прав

Рада пропонує посилити відповідальність за порушення авторського права і суміжних прав

Укрінформ
Верховна Рада пропонує посилити адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення авторського права та суміжних прав.

Як передає Укрінформ, за відповідний законопроєкт №5643 за основу проголосували 267 народних депутатів.

Проєкт закону передбачає посилення адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення авторського права і (або) суміжних прав та виключення адміністративної та кримінальної відповідальності за відсутність маркування контрольними марками примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних.

У пояснювальній записці до документа зазначено, що необхідність прийняття проєкту Закону спричинена двома факторами. Зокрема, на сьогодні втратила актуальність система маркування контрольними марками примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних. Також для посилення стримувального ефекту санкцій, передбачених за порушення авторського права і суміжних прав, необхідно посилити адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення авторського права і суміжних прав. На думку авторів законопроєкту, це сприятиме зменшенню кількості відповідних правопорушень під загрозою посиленої відповідальності.

Прийняття проєкту закону забезпечить легальним користувачам доступ до розвинутого ринку легального контенту, оскільки нелегальні користувачі нестимуть посилену відповідальність за правопорушення, завдяки чому зменшуватиметься ринок “сірого” контенту.

Також це забезпечить правовласникам у сфері авторського права і суміжних прав обсяг і зміст належних їм майнових і немайнових прав, регулювання договірних відносин.

Читайте також: Рада підтримує створення Фонду ліквідації наслідків збройної агресії

Як повідомлялося, успішна реалізація реформи у сфері авторського права в Україні, передбачена законопроєктом №5552-1 «Про авторське право і суміжні права», дозволить підвищити обсяги збору так званого податку на смартфони до 50-60 млн грн на рік. Таку думку, зокрема, висловили учасники пресконференції “Авторське право в Україні: як зробити роялті справедливим для авторів та необтяжливим для користувачів”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-