Європарламент більшістю голосів засудив ескалацію російської агресії проти України

Європарламент більшістю голосів засудив ескалацію російської агресії проти України

Резолюція
Укрінформ
Європейський парламент під час пленарного засідання у Страсбурзі більшістю голосів ухвалив резолюцію, яка рішуче засуджує ескалацію російської агресії проти України та ядерні погрози, до яких вдався режим путіна після поразок на полі бою.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, «за» резолюцію «Ескалація росією її агресивної війни проти України» проголосували 504 європейські депутати, проти – 26, утрималися – 36.

В ході голосування депутати розглянули близько 10 поправок до документа, більшість із яких були відхилені. Разом із цим, парламент «з голосу» переважною більшістю голосів прийняв поправку євродепутата Пятраса Ауштрявічюса, яку той запропонував за наслідками оголошення президента путіна про вилучення Запорізької АЕС із власності України на користь країни-загарбниці.

«росія продовжує політику залякування та анексії. Щойно путін оголосив про конфіскацію Запорізької АЕС - найбільшої в Європі. Це сталося усього за кілька днів до того, як керівник МАГАТЕ мав відвідати Москву та Київ. Тож, з огляду на це, я пропоную внести в резолюцію ще одну поправку. Такі дії не можуть залишатися безкарними», - сказав депутат. Його слова зал пленарного засідання зустрів аплодисментами.

Запропонований литовським політиком пункт резолюції точно відображує поточну ситуацію та пропонує шлях для її вирішення.

«Європейський парламент заперечує указ російського президента від 5 жовтня 2022 року, яким Запорізька атомна станція приписується до російської федеральної власності, та вимагає від російського уряду передати (Україні) контроль над станцією», - йдеться у представленій поправці.

Повний текст резолюції з усіма внесеними поправками поки не оприлюднений на сайті Європарламенту, але має з’явитися там невдовзі.

Читайте також: Європарламент закликає світ до масштабного збільшення поставок зброї Україні

Як повідомлялося, 5 жовтня путін підписав указ, в якому доручив уряду рф «прийняти у федеральну власність об'єкти використання атомної енергії» Запорізької АЕС.

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими. З цього часу загарбники розміщують на майданчику станції військову техніку та боєприпаси, обстрілюють прилеглу територію і саму станцію, руйнуючи ЛЕП, викликаючи відключення енергоблоків та звинувачуючи у цьому ЗСУ.

З початку вересня на ЗАЕС на постійній основі перебувають два інспектори МАГАТЕ. Наразі електростанція не виробляє електроенергію, всі блоки переведені в режим "холодної зупинки".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-