Усі учасники Європейської політичної спільноти знають, що росія є агресором - Шольц

Усі учасники Європейської політичної спільноти знають, що росія є агресором - Шольц

Укрінформ
Європейська політична спільнота дасть лідерам понад 40 країн Європи можливість вільно та без формальностей обговорювати найнагальніші проблеми та виклики.

Про це заявив журналістам канцлер ФРН Олаф Шольц у Празі, де він бере участь у першій зустрічі Європейської політичної спільноти, передає кореспондент Укрінформу.

«Очевидним є те, що всі, хто зібралися сьогодні, чітко знають: російська агресія проти України є порушенням безпекового та мирного порядку, який ми вибудовували останніми десятиліттями. Тому важливо, щоби ми протипоставили себе цій агресії, щоби ми не акцептували того, що частина сусідньої держави анексована, не акцептувати так звані «референдуми», - зазначив Шольц.

Він зауважив, що однією з тем розмов у Празі, також на неформальному саміті ЄС, який проходитиме 7 жовтня, буде, як країни спільно можуть мінімізувати наслідки російської війни. Зокрема – як змусити «драматично знизити» ціни на газ, загалом питання енергетичної безпеки, у т.ч. стосовно розбудови Європейської енергбезпеки.

Шольц назвав Європейську політичну спільноту «великою інновацією», але нагадав, що на просторі Європи є чимало груп, у яких лідери держав можуть обговорити проблеми континенту – ЄС, ОБСЄ, Рада Європи тощо. Він також послався на президентку Єврокомісії Урсулу фон дер Ляєн, яка заявила, що не йдеться про створення нової інституції з власними керівними органами та бюрократією.

Можливість зустрітися в неформальній обстановці дозволяє відверто та вільно, без «програми» обмінятися думками з актуальних проблем без необхідності узгоджувати формальні рішення, додав канцлер. «Це добре для миру, для безпекового порядку, для економічного розвитку та процвітання», це зміцнює відносини ЄС з сусідами, - підкреслив німецький політик.

Читайте також: Нова структура європейської безпеки створюватиметься без участі росії – Боррель

За його словами, лейтмотивом першої зустрічі стане війна росії проти України. «Ми всі, абсолютно різними шляхами, підтримуємо Україну – фінансово, гуманітарно, зброєю. Окрім лідерів 27 країн Євросоюзу на зустріч запрошені лідери України, Азербайджану, Вірменії, Грузії, Молдови, Албанії, Боснії та Герцеговини, Великої Британії, Ісландії, Косова, Ліхтенштейну, Норвегії, Північної Македонії, Сербії, Туреччини, Чорногорії, Швейцарії.

Україну представляє прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-