Підрив газопроводів Nord Stream є справою російських спецслужб - Моравецький

Підрив газопроводів Nord Stream є справою російських спецслужб - Моравецький

Укрінформ
За підривами газопроводів Nord Stream 1 та Nord Stream 2, скоріш за все, стоять російські спецслужби. Світ повинен об’єднатися проти російського шантажу.

Про це у Празі перед початком неформального саміту ЄС та першого засідання Європейської політичної спільноти (ЄПС) у складі 44 країн 6 жовтня заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“З інформації, яку ми отримуємо також і від наших зарубіжних друзів, це (пошкодження газопроводів – ред.) є справою російських спецслужб. Зрештою, пропозиція росії, яку було оприлюднено декілька днів тому, про використання для транспортування газу трубопроводу Nord Stream 2 підтверджує тезу, що це була робота російських служб”,- наголосив Моравецький.

Він поінформував, що під час дводенного саміту говоритиме про це, оскільки це показує, що “ЄС тут і зараз має бути об’єднаний у боротьбі з російським шантажем і у виправленні помилок політики ЄС, з якими ми маємо сьогодні справу”.

Читайте також: Розслідування Швеції підтвердило, що газопроводи Nord Stream пошкоджені внаслідок вибухів

Торкаючись засідання ЄПС глава польського уряду підкреслив, що Польща відкрита на різні формати. За його словами, Польща хоче, щоб ціла Європа, не лише ЄС, вела політику у напрямку безпеки, миру, поширення свободи й економічного розвитку.

“Ми хочемо допомагати нашим сусідам, оскільки від безпечного східного сусідства і сусідства на західних Балканах залежить мир в усій Європі. Тому Польща підтримує цю ініціативу і прагне разом з іншими країнами забезпечити швидкий розвиток і вихід з цієї кризи для всієї Європи”, - резюмував Моравецький.

Читайте також: Європейське космічне агентство опублікувало знімки наслідків витоку газу на Nord Stream

Як повідомлялося, 6-7 жовтня в Празі, столиці головуючої в ЄС Чеської Республіки, відбувається неформальний саміт ЄС, який у перший день роботи розгляне ініціативу створення ЄПС. Як очікується, в обговоренні візьме участь Президент України Володимир Зеленський.

Другий день саміту, власне, засідання Європейської ради, присвячено розгляду всього комплексу питань, пов’язаних із російською агресією проти України, включаючи продовження підтримки України в її боротьбі з російським вторгненням, шляхи подолання енергетичної кризи в ЄС та реагування на зростання цін на глобальному ринку енергії та продовольства.

Служба державної безпеки Швеції (SÄPO) заявила, що біля газопроводів "Північний потік - 1" та "Північний потік - 2" у шведській економічній зоні сталися вибухи, які призвели до значних пошкоджень на газогонах.

Читайте також: Біля данських газових родовищ у Північному морі помітили підозрілу активність безпілотників

Як повідомлялося, 27 вересня з’явилися повідомлення про три точки витікання на газопроводах «Північний потік-1» та «Північний потік-2» – два на першому та один – на другому. Інцидент стався неподалік узбережжя Данії та збігся в часі з презентацією європейського проєкту «Балтійський потік», який дозволяє постачати з Норвегії до Польщі через територію Данії до 10 млрд кубометрів газу на рік.

Польща підвищила до другого рівня (Bravo) ступінь загрози для енергетичної інфраструктури країни за межами РП. Йдеться насамперед про безпеку «Балтійського потоку», який з 1 жовтня введено в експлуатацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-