У столиці Фінляндії проходять Українські кінодні

У столиці Фінляндії проходять Українські кінодні

Укрінформ
У Гельсінкі до кінця жовтня триватимуть Українські кінодні, які цього року присвячені 100-річчю заснування Всеукраїнського фотокіноуправління, тож програма фестивалю має назву «Українські кінодні: сто років кіно».

Як передає Укрінформ, про це повідомило видання Yle.fi.

Покази українських фільмів, що увійшли до програми кінофестивалю, відбуваються у кінотеатрі «Регіна», розташованому у бібліотеці Ооді у Гельсінкі.

У майбутні вихідні, 8 та 9 жовтня, можна буде побачити три класичні українські фільми, які представить кіноексперт та співробітниця найбільшого українського кінофонду «Довженка-центр» Олена Пензій.

О 13:00 у суботу, 8 жовтня, відбудеться показ легендарного фільму Олександра Довженка «Земля» 1920 року. Пізніше того самого дня о 15.30 буде показано «Джерело для спраглих» Юрія Іллєнка. Цей фільм про наївного і мудрого селянина-філософа вийшов ще в 1965 році, але довгий час був заборонений цензурою. Тільки за часів перебудови фільм допустили до показу.

Читайте також: У Фінляндії діаспора отримала книжки з України

У неділю, 9 жовтня, о 13.00 також можна буде переглянути «Астенічний синдром» режисера Кіри Муратової про останні роки Радянського Союзу.

У програмі фестивалю будуть також фільми «Мамай» і «Прометей».

Крім того, наприкінці жовтня свій фільм «Плем'я» про життя в інтернаті для дітей із порушеннями слуху особисто представить український режисер Мирослав Слабошпицький.

Серед організаторів кіноднів Національний аудіовізуальний інститут (KAVI), Товариство українців у Фінляндії та Довженко-центр.

Докладніше про розклад та інші деталі сеансів можна дізнатися на сайті кінотеатру «Регіна».

Українським біженцям із карткою, виданою Міграційною службою Фінляндії, вхід на сеанси безплатний.

Нагадаємо, у Гельсінкі відбувся День українського мистецтва, а також благодійний концерт «Живи» на користь українських дітей, які постраждали від війни, розв'язаної росією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-