Пережити воєнну зиму: обираємо відповідального, перевіряємо підвал і щитові

Пережити воєнну зиму: обираємо відповідального, перевіряємо підвал і щитові

Укрінформ
Як підготувати до зими багатоквартирні будинки, розповідає голова правління Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко

Ми вже писали про те, як утеплити свої домівки й не купити зайвого. Ті ж зарядні станції зараз не тільки дуже дорого коштують, але й, часто, не принесуть жодної користі. Сьогодні мова про те, як підготувати до зими багатоквартирний будинок.

Оберіть відповідального «комунікатора»

– Перше, що потрібно – це організаційна підготовка, - розказує Олег Попенко. - І це набагато важливіше, ніж усілякі буржуйки, про які мене весь час запитують. Отже, люди мають зорганізуватися. Не треба кудись бігти і терміново створювати ОСББ, якщо у вас його немає. Достатньо обрати в кожному під’їзді  людину, яка буде відповідальною особою та візьметься виконувати всю ту роботу, яку належить  зробити при підготовці до зими. Якщо у вашому під’їзді такої людини не знайшлося, приєднайтеся до сусіднього під’їзду, в якому таку людину обрали.

Що вона має робити? Бути відповідальним комунікатором між мешканцями будинку і керуючою компанією, органами місцевого самоврядування, познайомитися з людьми з органів самоорганізації населення (ОСН), з радою мікрорайону. До речі, ОСН є в кожному районі Києва – і не тільки в Києві -  через них легше достукатися до місцевої влади і місцевих депутатів.

Тобто, це перше: обрати відповідального комунікатора. Між іншим, це ви мали б зробити давним-давно, хоча б на початку війни.

Перевірте щитові та труби у підвалі

Ця відповідальна особа, продовжує Олег Попенко, має перевірити зі спеціалістами декілька речей. Знову нагадую: дуже важливо  перевірити стан щитових у кожному під’їзді та на кожному поверсі. Взяти у керуючої компанії технічну документацію, щоб узнати дозволену потужність на одну квартиру. І донести до людей, які електричні прилади вони можуть включати одночасно, щоб не виникла пожежа. Адже в наших старих будинках електропроводка загалом  розрахована  на 2,5 – 3,5 кВт на квартиру. На практиці ж у людей виходить всі 5 кВт. А зараз ще почнуть масово користатися тими ж масляними обігрівачами, у яких дуже велика енергоємність. Тому я завжди раджу домовитися з сусідами, щоб вмикали їх по черзі – тільки тоді електропроводка в будинку залишиться цілою. З сучасними інфрачервоними металевими та керамічними обігрівачами – трохи інша історія,  вони вимикаються самі й менш енергоємні. Але й їх слід використовувати раціонально.

– А ось електроковдри – як вони оцінюються з точки зору енергоємності? – запитуємо у фахівця.

– У них потужність приблизно 100 ватт, це зовсім небагато, та й користуються ними вночі, коли все інше зазвичай виключено. Тільки купувати треба більш-менш якісні електроковдри, бо дешеві, трапляється, горять. Отже, зверніть увагу на електроізоляцію виробу, систему захисту від перегріву та удару струмом.

З електрикою трохи розібралися. Наступний крок - обов’язково потрібно спуститися у підвал і подивитися, в  якому там стані труби. Ключі від підвалу можуть бути у двірника, у майстра керуючої компанії – де завгодно. Так от, ключі потрібно знайти і зробити дублікати, вони мають знаходитися у вас, тобто у відповідальної, обраної вами особи, бо підвал теж належить співвласникам багатоквартирного будинку.

– Деякі фахівці радять поставити у підвалі обігрівач біля труб і включати його під час морозів, щоби труби не померзли …

– Порада непогана, але в наших містах не так вже й багато будинків, де є нормальні, сухі підвали, - каже  голова правління Спілки споживачів комунальних послуг. - Який електричний обігрівач, якщо там вогко або взагалі води по коліно? А десь у підвалах давно розмістилися якісь магазинчики та бари, або, як у хрущовках – де взагалі нічого поставити неможливо.

Буржуйку або булер'ян, продовжує Олег Попенко, там теж не можна ставити – вони розраховані на гаражі, теплиці, дачі та приватні будинки, де можна правильно встановити  трубу для чадного газу. Виводити трубу з підвалу, скажімо, на дах п’ятиповерхівки – справа нереальна. А інакше чадний газ потраплятиме у вікна мешканців.

– До речі,  під численною рекламою буржуйок у фейсбуці я декілька разів залишала коментарі, чому саме їх не можна встановлювати у квартирах, і кожного разу ці коментарі без пояснень миттєво щезали з публікації…

Ті, хто зараз продає буржуйки нібито для квартир, прекрасно розуміє, що просто обманює покупців, підтримує Попенко.

…І наражає на небезпеку – додамо від себе.

– Та повернемося до нашого будинку, продовжує фахівець. - Ви виявили, що труби у підвалі протікають. Не виключаю, що мешканцям самим доведеться скинутися грошима, щоб все полагодити. Хоча, що стосується Києва, кілька тижнів тому за рішенням міськради  кожна керуюча комунальна компанія отримала десь 15-20 млн грн саме для підготовки до опалювального сезону. Тому відповідальні особи мають поквапитися, якщо в коштах є потреба.

Запитайте у сантехніка, як правильно спустити воду з батарей

Наступне питання – а якщо щось прилетить у ТЕЦ, і тепла не буде кілька днів при мінусовій температурі? Не можна доводити до того, що на вулиці – мороз, а ви потім згадали, що потрібно спускати воду. Це питання взаємодії та постійної комунікації відповідальних по будинку з керуючими компаніями, владою.

Так, спустити воду з труб, щоб їх не розірвало, має сантехнік, пояснює Попенко. Але в країні – війна, і ситуації можуть бути різні. Тому потрібно заздалегідь запросити сантехніка, щоб він показав, де знаходяться ті крани в під’їздах і як правильно спустити воду. Тобто він має розказати всю послідовність дій.

– Якщо воду з труб центрального опалення можна спустити, що буде з каналізацією за мінусової температури? – ставимо наступне запитання.

– Щоб система замерзла та полопалися чавунні труби, які встановлені у старих будинках, у квартирах хоча б три дні має не бути тепла. Підкреслюю – це має бути мінусова температура саме всередині будинку. А будинки досить повільно охолоджуються, та і якщо відключать опалення, треба сподіватися, залишиться електропостачання, і можна буде ввімкнути ті ж обігрівачі. Тобто навряд чи цим питанням треба перейматися.

– Ви казали, що серед найбільш розповсюджених запитань від людей – крім  буржуйок  – про можливість використання  бензинового/дизельного генератора для обігріву квартир.

– Ну ось, дивіться. У під’їзді, скажімо, 40 квартир. Щонайменше, на квартиру потрібно 5 кВт. Тобто, помножити на 40, маємо приблизно 200 кВт. А такий генератор коштує до 700 тисяч грн, важить майже тонну і споживає на годину 4, 5 л того ж дизпалива. Тобто десь ще має стояти бочка на пару тон солярки. Ви собі це уявляєте?.. А невеличкий генератор на 5 кВт, мінімальна вартість якого зараз тисяч 15, на балкон все одно не поставиш. Придбати його усім разом, як запасний варіант, щоб заряджати смартфони? І поставити десь у підвалі? Ну, може бути…Але не забувайте, що потрібне буде ще купляти для нього паливо.

Загалом, люди мають усвідомити – будинком (багатоквартирним – теж!) треба займатися, підсумовує фахівець. А зараз - ретельно все самим перевірити і за потреби вкласти в підготовку до холодів свої кошти.

Лариса Гаврилова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-