Дотримання мовного закону в Україні

Дотримання мовного закону в Україні

Укрінформ
5 жовтня, 14:30 -  брифінг на тему: «Дотримання мовного закону в Україні».

Організатори: Медіа Центр Україна — Укрінформ.

Спікер: Тарас Кремінь - Уповноважений із захисту державної мови.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

На тимчасово окупованих територіях довели понад 100 фактів лінгвоциду - Кремінь

На тимчасово купованих територіях України виявлено і доведено понад 100 фактів лінгвоциду - цілеспрямованої заборони та утисків української мови .

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

"Таких фактв ми зібрали понад 100, які доведені, з відео-, аудіо файлами. Це стосується зовнішньої реклами, освітнього процесу, діяльності окупаційної влади, телебачення, радіомовлення, так званих пересувних зомбо-ящиків та інше", - сказав Кремінь.

Він зазначив, що інформація про факти лінгвоциду на тимчасово окупованих територіях, як і минулого року, так і в цьому році збирається з відкритих джерел - інтернет-ресурсів, газет, повідомлень в соцмережах, телеграм-каналах, повідомлень міських голів, керівників обласних ВЦА. Це стосувалося Сумської, Чернігівської областей, Маріуполя, Мелітополя та ін.

"З точки зору правоохоронних органів потрібен заявник, який на живо, письмово дасть згоду на надання такої інформації. У нас є співпраця з правоохоронними органами, які зацікавилися цією інформацією, і ми допомагаємо їм, щоб кожен громадянин України, який зазнав переслідувань або за мовною ознакою, що кваліфікуємся за ст. 161 Кримінального кодексу України, або за іншими статтями, став свідком. І це зрештою допоможе узагальнити всі матеріали, які можуть далі піти і до міжнародних інстанцій в тому числі", - сказав Кремінь.

Він наголосив, що утиски українців за мовною ознакою на тимчасово окупованих територіях, порушення мовних прав громадян є одним з елементів геноциду українського народу, який проводить росія.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні діє понад 300 майданчиків, де можна безкоштовно вивчати українську мову.

В Україні діє понад 300 майданчиків для безкоштовного вивчення української мови - Кремінь

В Україні діє понад 300 майданчиків, де можна безкоштовно вивчати українську мову.

Про це на брифінгу в Медіа-центрі Україна -Укрінформ сказав Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

“Серед 300 майданчиків, які нам вдалося успішно відкрити і вони діють на всій території України, де це можливо, найбільша кількість зафіксована на Львівщині — це майже 80 таких локацій. Дякуючи нашій співпраці з Дніпрпетровщиною, мером Дніпра та керівництво Кривого Рогу, другою за кількістю таких локацій є Дніпропетровщина — 35. Дві третини таких курсів знаходиться в місті Кривий Ріг, фактично кожна друга біліотека міста має безкоштовні курси або розмовні клуби, де можна опанувтаи українську мову", - розповів Кремінь.

В Одеській області діє 19 мовних курсів, в Києві - 15 та п'ять - у Київській області, в Івано-Франківській - 17, у Вінницькій - 16, Тернопільській -13, Волинській -11.

Уповноважений із захисту державної мови відзначив, що мовні курси відкриті для тих громадян, які не мали можливості опанувати українську мову, перебували у білінгвальному середовищі чи проживали у прикордонних областях, а зараз є внутрішньопереміщеними особами.

Він нагадав, що згідно з дослідженням, яке було проведено разом із Державною службою якості освіти, більшість батьків учнів висловили бажання вдоконалити свої знання з української мови.

Завдяки співпраці з місцевими органами влади такі курси діють з 24 лютого в закладах освіти (школи, університети) та при закладах кульутри (переважно бібліотеки).

Дізнатися про мовні курси в тому чи іншому регіоні можна на сайті Уповноваженого із захисту державної мови, також на сайті можна зареєструватися на ці курси.

З початку року українці поскаржилися на порушення мовного законодавства майже 2,5 тис. разів - Кремінь

З початку року Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови отримав майже 2,5 тис. звернень громадян щодо порушень мовного законодавства.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

"За 9 місяців 2022 року Секретаріатом Уповноваженого, який не припиняв своєї роботи, отримано майже 2,5 тис. різного роду звернень, частина яких нами зареєстрована відповідно до закону про звернення громадян”, - сказав Кремінь.

За його словами, було зареєстровано 2 177 звернень, серед них 34,5% стосувалися порушення мовного законодавства інтернет-представництвами, 17,8% - порушення у сфері зовнішньої реклами, вивісок, 10,6% - порушення в сфері інформації про товари та послуги, 9,9% - медіа та сайти, 7,5% — щодо мови посадових осіб, 3% - сфери освіти, 3% - сфери медичного обслуговування, 13,7% - інше.

Найбільше скарг на порушення мовного законодавтва надходило з Києва — 27,1%, Харківської області — 23,7%, Одеської області — 5,5%, Дніпропетровської області — 4,8%, Київської області — 6,2%

У третьому кварталі набільш актуальними для громадян були порушення мовного законодавства у сфері обслуговування через інтернет - 626 звернень, а також щодо реклами.

Тарас Кремінь нагадав, що Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови має право здійснювати заходи державного контролю.

За його даними, за 9 місяців було прийнято рішення про початок проведення 137 заходів державного контролю, Завершено 53 заходи державного контролю, по більшості було досягнуто приведення у відповіднісь до закону. Перважна більшість захоідв стосувалася інтернет-представництв — 58% , діяльності органів влади місцевого самоврядування — 13% , освіти, зокрема мови освітнього процесу — 11,6%, інформації для загального ознайомлення (вивіски, реклама) — 8%.

Окремо він наголосив, що було призупинено 33 заходи державного конролю по тим суб'єктам, які розміщувалися на тимчасово окупованих територіях, перелік яких веде Міністерство реінтеграції тимчасово окупованих териорій.

За його словами, частина заходів ще триває, вони потребують вивчення ситуації як з боку заявника, так і можливого суб'єкта порушення, знайомство зі статутами, правонаступними документами тощо.

Окрім цього, як повідомив Уповноважений із захисту державної мови, був проведений моніторинг інформаційних сайтів.

"У вересні Секретаріат здійснив плановий моніторинг 50, як це визначно за статистичними даними, найпопулярніших онлайн-медіа, щодо дотримання частини 6 ст. 27 Закону про державну мову. Нами встановлено, що 48 оналйн-медіа мають версію українською мовою, за виключенням двох ресурсів. Це зокрема, Багнет - контактів та суб'єкта господарювання нами не встановлено. Тобто ми не знаємо, хто стоїть за цим виданням. А також Голос.UA, який працює як інтернет-видання, очевидно, але офіс зачинений, контактів з ними немає. Але у нас є механізми, як примусити їх до надання інформації українською мовою на стартовій сторінці", - сказав Кремінь.

Водночас, він відзначив, що переважна більшість інтернет-ресрусів, які забезпечують стартову сторінку українською мовою, мають всі матеріали на своїх ресурсах виключно українською мовою.

"Серед таких хочу відзначти Суспільне, Zaxid.net, Радіо Свобода, "Новинарня", "Коментарі", "Подробиці". Для інших є можливості для вдосокналення", - сказав Кремінь.

Мовний омбудсман додав, що до частини порушників застосовано 27 статтю Кодексу України про адміністративні порушення, це стосується, зокрема, тих інтернет-ресурсів, у яких за замовчуванням української мови немає, вона є як варіант вибору.

"Тому ми звертаємося до попуярних і знаних в Україні і не тільки, інтернет-видань - забезпечити стартову сторінку українською мовою, як це визначено законом", - сказав Кремінь.

Також, за його словами, нещодавно був проведний моніторинг дотримання мовного закону державними службовцями різних категорій.

"Дійшли висновку, що частина з них до 16 липня (16 липня 2022 року набрали чинності низка нових норм закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", зокрема вимога до органів держвлади, місцевого самоврядування тощо вести веб-сайти, веб-сторінки в соцмережах державною мовою - ред). застосовували в своїх публічних виступах, а також під час ведення сайтів, інтерне-сторінок недержавну мову або двомовний формат. Після 16 липня ми надіслали відповідні зверення і поставили вимогу привести у відповідність діяльність або окремих чиновників або органів влади", - сказав Кремінь.

Як зазначив Уповноважений із захисту державної мови, найбільше скарг на послуговування органами влади недержавною мовою було стосовно Харківської, Одеської, Дніпропетровської областей, зокрема, міста Кривий Ріг.

Наразі, за його словами, ситуація здебільшого стабілізувалася і відповідає нормам закону "Про державну мову".

Як повідомляв Укрінформ, в Україні діє понад 300 майданчиків, де можна безкоштовно вивчати українську мову.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-