На Київщині виявили більш як 10 масових поховань мирних жителів

На Київщині виявили більш як 10 масових поховань мирних жителів

Укрінформ
У Київській області наразі знайдено більш як 10 масових захоронень громадян, але ця цифра не є остаточною.

Про це у ефірі українських телеканалів поінформував начальник поліції Київської області Андрій Нєбитов, передає кореспондент Укрінформу.

“(Масові захоронення громадян на Київщині — ред.) є. На території Київської області ми знайшли наразі більше 10 масових поховань громадян, більшість з них, 8 — це у Бучанському районі. Наймасштабніші були саме тут, у Бучі, де відповідно, були 40 і 57 тіл загиблих. І, на жаль, ця цифра не остаточна”, - поінформував він.

Окремо Нєбитов сказав, що наразі уже було знайдено і оглянуто 418 тіл лише у Бучі, і більшість з них - більше 50 відсотків — це люди, які загинули не від мінно-вибухових пристроїв чи під завалами, а від стрілецької зброї.

Читайте також: На Київщині вже виявили майже 1300 тіл убитих росіянами цивільних

“Ці злочини страшні, і вони наразі фіксуються. І таким чином, я сподіваюся, російський агресор буде притягнутий до відповідальності”, - уточнив він.

Очільник поліцейських столичної області, відповідаючи на питання, як притягнути до відповідальності тих, хто вчиняв ці звірства, зазначив, що наразі уся правоохоронна система і сили безпеки працюють під координацією ОГП.

“Ми спільно, усі слідчі підрозділи, навіть ДБР, СБУ, НПУ - усі робили фіксацію цих злочинів. Далі триває вже процес встановлення всіх тих людей, які у складі армії рф перебували на території Київської області. Далі вже йде процесуальний порядок розгляду доказів і пред’явлення відповідних підозр”, - повідомив правохооронець.

Він заявив, що правоохоронці сподіваються, що із залученням іноземних фахівців, зокрема, і спеціалістів МКС вдасться зібрати такі докази, якими можна буде притягти і організаторів, і виконавців цих злочинів до кримінальної відповідальності не тільки за національним, а і за міжнародним законодавством.

Окремо він сказав, що після таких тривалих інтенсивних боїв, які раніше відбувалися на території Київської області, і на Бучанщині у тому числі, наразі можна говорити про те, що тут вже встановлена така відносна безпека.

Нєбитов нагадав, що фактично один день бойових дій дорівнює місяцю розмінування, і наголосив, що людям, які повертаються назад, потрібно бути обережними.

Читайте також: Масові поховання під Маріуполем у травні збільшились на 140 метрів - знімки з супутника

“Ми розуміємо, що серед таких руйнувань може дуже багато залишатися нерозірваних мін, снарядів, гранат, вибухівки. Окремо ми знаємо, як діяли російські окупанти — вони підступно мінували все підряд, навіть побутові прилади, суцільно хотіли замінувати все, щоб якомога більше нанести шкоду цивільному населенню”, - сказав поліцейський.

Зі свого боку заступник начальника Бучанського райуправління ДСНС України у Київській області Тарас Гордієнко уточнив, що упродовж квітня — травня 2022 року піротехніки ДСНС разом із працівниками Нацполіції у цьому регіоні загалом обстежили більше 13 тисяч гектарів території та близько 1200 домоволодінь.

“Було обстежено 90 тисяч кілометрів ліній електропередач, які були зруйновані унаслідок бойових дій у нашому регіоні. Також наразі відновлено газопостачання у Бучі та Ірпені. За цей час також було вилучено дуже багато вибухонебезпечних предметів, які залишили після себе ворожі окупанти, і які наразі ще створюють небезпеку для мирного населення”, - сказав представник ДСНС.

Як повідомлялося, 23 травня Нєбитов поінформував, що на території Київщині розміновані основні шляхи, проте у полях, приватних будинках, квартирах можуть бути нерозірвані міни.

Фото: Олег Ревега

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-