Рютте скептично оцінив шанси України на вступ до ЄС найближчим часом

Рютте скептично оцінив шанси України на вступ до ЄС найближчим часом

Укрінформ
Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте вважає малоймовірним, що Україна незабаром стане кандидатом у члени Європейського Союзу.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на NL Times.

“Шанси, що Україна незабаром стане кандидатом у члени ЄС, не дуже великі”, - зазначив Рютте у парламенті.

За його словами, надто багатьом країнам ЄС ця ідея не подобається. І це було б несправедливо стосовно країн, які набагато довше чекали статусу кандидата.

Читайте також: Євросоюз на рік скасував мита на весь експорт із України

Прем'єр Нідерландів також зазначив, що одна з можливостей полягає в тому, що Україна стане потенційним кандидатом на вступ, і їй скажуть, скільки кроків їй ще потрібно зробити, щоб отримати повноцінний статус.

Водночас одразу кілька партій у нижній палаті парламенту закликали якомога швидше зробити Україну кандидатом на вступ. Серед них, зокрема, D66 (прогресивні демократи), GroenLinks (Зелені ліві) та PvdA (Трудова партія). Партія нинішнього прем’єр-міністра - VVD (Народна партія за свободу і демократію) - досі не хоче надавати цей статус Україні.

За словами Рютте, до повномасштабного вторгнення росії Україна була далеко від кандидата у члени ЄС.

Читайте також: Євросоюз створить спеціальну фінансову платформу для відновлення України

Також він не бачить особливих перспектив і у випадку Молдови.

Водночас, зазначив Рютте, всі країни Європейського континенту мають право приєднатися до ЄС у разі виконання необхідних умов.

Як повідомлялося, 24 лютого 2022 року росія здійснила повномасштабний напад на Україну, на продовження війни, що розпочалася ще у 2014 році. російські загарбники проводять масовані бомбардування мирних міст та селищ, розв’язали масовий терор на тимчасово окупованих територіях. Збройні сили України та Сили територіальної оборони чинять запеклий опір російським загарбникам та завдають їм величезних втрат.

Європейський Союз ухвалив уже п’ять пакетів санкцій проти російської федерації, що спрямовані на обмеження можливостей кремлівської «машини війни» до продовження агресії, та опрацьовує шостий пакет, який може включати обмеження на імпорт російських енергоресурсів. Втім, навколо цього питання наразі немає єдності серед країн - членів ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-