У МЗС назвали відмовкою заяви про Західні Балкани, коли йдеться про статус України в ЄС

У МЗС назвали відмовкою заяви про Західні Балкани, коли йдеться про статус України в ЄС

Укрінформ
У Міністерстві закордонних справ вважають несправедливим прив‘язувати надання Україні статусу кандидата в члени ЄС до прогресу в інтеграції Західних Балкан і закликають Європу шукати рішення, а не відмовки.

Про це йдеться у переданому Укрінформу коментарі речника МЗС Олега Ніколенка щодо прогнозу прем’єр-міністра Нідерландів про невисоку ймовірність отримання Україною найближчим часом статусу кандидата у члени ЄС.

«Несправедливо прив‘язувати надання Україні статусу кандидата в члени ЄС до прогресу в інтеграції Західних Балкан. Ми повністю підтримуємо європейську інтеграцію країн Західних Балкан, але кожна країна заслуговує на індивідуальний підхід, заснований на її власних чеснотах», - зазначив Ніколенко.

Читайте також: Давос: президент Естонії закликав надати Україні статус кандидата у ЄС

Він зауважив, що надання статусу кандидата для України та країн Західних Балкан не суперечить одне одному.

«Навпаки, це має бути комплементарний процес. Інтеграція України та Західних Балкан лише зробить ЄС сильнішим та більш процвітаючим», - переконаний речник МЗС.

Читайте також: Польща підтримає надання Україні статусу кандидата в ЄС – Дуда

Ніколенко акцентував, що Україна ціною життів своїх громадян захищає європейські цінності, мир та безпеку Європи. Він також зазначив, що Україна чує багато слів підтримки і захоплення мужністю українців, запевнення в приналежності до однієї європейської сім‘ї.

«Настав момент істини: ЄС має продемонструвати солідарність з Україною не тільки на словах, але і на ділі. В інтересах Європи шукати рішення, а не відмовки», - підкреслив речник МЗС. .

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив у понеділок у парламенті про невисоку ймовірність того, що Україна найближчим часом стане кандидатом у члени Європейського Союзу. Він зазначив, що багатьом країнам ЄС ця ідея не подобається. Окрім того, за його словами, це було б несправедливо стосовно країн Західних Балкан, які набагато довше чекали на статус кандидата.

Рютте зазначив, що один із варіантів - Україна стає потенційним кандидатом на вступ і їй повідомляють, скільки кроків їй ще потрібно зробити, щоб набути повноцінного статусу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-