путін не досяг своїх стратегічних цілей в Україні – генсек НАТО

путін не досяг своїх стратегічних цілей в Україні – генсек НАТО

Укрінформ
президент рф володимир путін здійснив велику стратегічну помилку, розпочавши повномасштабне вторгнення в Україну і не досягнуши його цілей.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час свого виступу на Всесвітньому економічному форумі у Давосі.

"Не хочу спекулювати щодо його (путіна – ред.) відчуттів, але він здійснив велику стратегічну помилку. Адже я переконаний, що однією з цілей, однією із заявлених цілей цього вторгнення в Україну було зменшення присутності НАТО на російських кордонах. І в юридично зобов’язуючій угоді, яку російський президент путін направив до НАТО у грудні і яку він хотів, що ми підписали, було чітко заявлено: ніякого більше розширення НАТО. А зараз він отримує розширення присутності НАТО. Він не досягнув своїх стратегічних цілей в Україні", - заявив Столтенберг.

Генсек НАТО вказав на те, що російський план, який передбачав захоплення української столиці, обезглавлення уряду та взяття під контроль України, провалився. "Він (путін – ред.) був змушений відвести війська від Києва та з півночі країни, російські війська витісняють з Харківської області, а наступ на Донбасі йде дуже повільно", - зазначив Столтенберг.

Читайте також: Результати війни проти України не відповідають жодним очікуванням росії – Боррель

За його словами, наразі ніхто не може спрогнозувати, чим завершиться війна. Однак очевидним є факт: "росія не досягла своїх цілей в Україні. Був план короткострокової воєнної операції, але сталася дуже затратна для росії війна".

На цьому тлі генсек НАТО також вказав на те, що Фінляндія і Швеція офіційно подали заявки на членство в НАТО. На його переконання, у НАТО вдасться відреагувати на усі занепокоєння, які були висловлені з цього приводу, зокрема, Туреччиною, і ці дві країни будуть прийняті в Альянс. За словами Столтенберга, розпочинаючи війну проти України, путін "хотів менше НАТО на своїх кордонах", однак тепер він "отримує більше НАТО на своїх кордонах і більше членів".

Читайте також: Фінляндія й Швеція офіційно подали заявки на вступ до НАТО

"Рішення Фінляндії та Швеції подати заявку на членство в НАТО є історичним. Це демонструє, що європейська безпека не буде диктуватися насильством і залякуванням. Усі члени Альянсу погоджуються, що розширення НАТО було великим успіхом, поширюючи свободу та демократію по всій Європі. Тому я впевнений, що ми зможемо знайти спосіб вирішити всі проблеми безпеки союзників і привітати найближчих партнерів НАТО в нашій родині вільних держав", - заявив генсек Північноатлантичного альянсу.

24 лютого росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, авіабомб і балістичних ракет. Сили оборони України чинять запеклий опір агресору та завдають йому великих втрат.

Фото: EFE/EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-