U-LEAD роз’яснює громадам можливості фінансування добровольчих формувань

U-LEAD роз’яснює громадам можливості фінансування добровольчих формувань

Укрінформ
Експерти Регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області провели інформаційну сесію на тему «Фінансування добровольчих формувань територіальних громад».

Як повідомили Укрінформу у U-LEAD, учасниками заходу були понад 150 представників громад Запорізької, Дніпропетровської та Хмельницької областей.

«Наші експерти отримують дуже багато питань щодо функціонування добровольчих формувань та їх забезпечення. Під час інформаційної сесії учасники отримали відповіді на найпоширеніші запитання, а також рекомендації щодо організації фінансування видатків на потреби захисників» , - розповіла керівниця Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області Олена Тертишна.

Читайте також: U-LEAD пояснює громадам, як документувати пошкодження майна

Експерти U-LEAD надали роз’яснення щодо законодавчих підстав та можливості фінансування добровольчих формувань територіальної оборони, а також розповіли про алгоритми дій органу місцевого самоврядування щодо створення таких формувань, розробки місцевої програми національного спротиву та її виконання. Крім того, розглянули особливості передачі речей, пального та транспорту для потреб добровольчих формувань, а також питання організації проживання, харчування та інших заходів з територіальної оборони.

Радниця з муніципальних фінансів та управління Програми «U-LEAD з Європою» у Харківській області Марина Гончаренко зауважила, що добровольче формування територіальної громади - воєнізований підрозділ, сформований на добровільній основі з громадян України, які проживають у межах території відповідної територіальної громади, який призначений для участі у підготовці та виконанні завдань територіальної оборони в межах території відповідної територіальної громади. Його діяльність відбувається під безпосереднім керівництвом і контролем командира військової частини Сил територіальної оборони ЗСУ за територіальним принципом.

Читайте також: U-LEAD надає громадам гуманітарну допомогу для облаштування прихистків

«Всі дії органів місцевого самоврядування в сфері національного спротиву та оборонної роботи мають бути узгоджені з представниками військової частини Сил територіальної оборони ЗСУ. При цьому з місцевого бюджету можна фінансувати заходи з підготовки добровольчих формувань, однак придбання зброї та боєприпасів може здійснюватися в загальній системі забезпечення ЗСУ виключно за кошти державного бюджету», - зазначила експертка.

Вона наголосила, що громадам необхідно дотримуватися чинного законодавства та фінансової дисципліни. Так, для того, щоб виділяти гроші на заходи з територіальної оборони в громаді має бути прийнята місцева цільова програма, у якій прописані відповідні цілі та завдання. І саме цей документ є підставою для розробки відповідної бюджетної програми.

Передача транспорту для потреб добровольчих формувань може здійснюватися на умовах безоплатної передачі за рішенням ОМС або на умовах примусового відчуження за рішенням військового командування з погодженням з виконкомом місцевої ради.

Читайте також: U-LEAD роз'яснює, яким комунальним закладам надають компенсацію за розміщення переселенців

«Якщо експлуатація службового (комунального) транспорту неможлива, то бюджетні установи можуть передати пальне для воєнних потреб. Безоплатна передача паливно мастильних матеріалів (в т.ч. талонів) в умовах воєнного стану повинна відбуватися за ініціативою військового командування та визначенням потреби в пальному в листі-зверненні», - зазначив радник з муніципальних фінансів та управління Програми «ULEAD з Європою» у Волинській області Анатолій Матвіюк.

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-