Давос: президент Естонії закликав надати Україні статус кандидата у ЄС

Давос: президент Естонії закликав надати Україні статус кандидата у ЄС

Укрінформ
Розширення Європейського Союзу стало ефективним інструментом забезпечення демократії та процвітання в Європі, цей процес треба продовжувати і надати Україні статус кандидата у члени ЄС.

Про це заявив президент Естонії Алар Каріс у виступі на міжнародному Diia Summit у Давосі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я тут, у Давосі, щоб адвокатувати право України стати країною-кандидатом у члени ЄС. Я дійсно вважаю, що повага до свободи у Європі змушує нас думати не лише про стратегічні підходи до росії, а й про наше ставлення до сусідніх з ЄС держав, які мають хоробрість ставити амбітні цілі. Я маю на увазі як столиці країн ЄС, так і організації та інституції», - сказав Каріс.

За його словами, розв’язана росією війна в Україні засвідчила, що коли сусідні країни хочуть приєднатися до європейської сім’ї, але залишаються у підвішеному стані, це може призвести до конфліктів.

«Нам треба довести, що демократія і подальша тривала інтеграція в ЄС буде також серед наших пріоритетів <...> Нашою метою має бути створення єдиного стратегічного простору в Європі без «сірих» зон. Ми маємо сфокусуватися на регіонах, які хоче захопити росія, і звільнити їх як від військової сили, так і корупції, щоб цей простір став європейським», - вважає президент Естонії.

Читайте також: Польща підтримає надання Україні статусу кандидата в ЄС – Дуда

На його думку, війна в Україні показала, що інвестиції у стійкість сусідніх держав-партнерів мають бути основою політики добросусідства ЄС.

«Європейський Союз має звернути увагу на кожну країну, яка хоче приєднатися до ЄС. Розширення стало найефективнішим інструментом забезпечення демократії, зростання та процвітання на нашому континенті. Ми повинні продовжувати цей процес», - заявив Каріс.

Він зауважив, що те, наскільки швидко Україна стане членом ЄС, залежить від її рішучості, прискорення багатьох реформ, а також волі і концентрації на тому, щоб досягти серйозної трансформації у державі.

«Естонія брала участь у проєктах трансформації України багато років, і ми продовжимо цей процес. Ми робимо все від нас залежне, щоб допомогти вам перемогти у цій війні. Естонія є вашим другом і готова працювати разом з вами, щоб виконати мрію як України, так і Європи», - резюмував естонський лідер.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський поінформував 9 травня, що Україна заповнила другу частину анкети-опитувальника для отримання статусу кандидата на членство в Європейському Союзі.

Голова Євроради Шарль Мішель заявив під час візиту до Києва 20 квітня, що Європейська комісія до кінця червня оголосить перші висновки щодо статусу кандидата для України, після чого це питання буде включене в порядок денний Європейської ради.

Президент Володимир Зеленський підписав заявку на членство України в Європейському Союзі 28 лютого 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-