росія шантажує світ загрозою голоду – фон дер Ляєн

росія шантажує світ загрозою голоду – фон дер Ляєн

Оновлено
Укрінформ
російська федерація, яка блокує українське зерно в українських портах та веде бойові дії на полях України, шантажує міжнародне співтовариство загрозою голоду в цілих регіонах.

Про це сьогодні у Давосі під час виступу на Всесвітньому економічному форумі заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми є свідками того, як росія перетворює на зброю постачання енергії, що має глобальні наслідки. На жаль, ми бачимо такі ж тенденції у продовольчій безпеці. Україна є однією із найбільш родючих земель світу. Навіть її прапор символізує типовий український пейзаж: жовте поле пшениці під блакитним небом. В окупованих районах України армія кремля конфіскує запаси зерна та сільськогосподарську техніку. Це повертає спогади найтемнішого минулого – про часи, коли радянська влада конфіскувала врожай та про жахливий голод 30-х років», - наголосила президентка Єврокомісії.

Читайте також: Без українського збіжжя в Африці розпочнеться голод, протести і нова міграційна криза – Дуда

Вона нагадала, що сьогодні російська артилерія навмисно обстрілює зернові сховища по всій Україні. російські військові кораблі у Чорному морі блокують українські судна з зерном та соняшником. Наслідки цих ганебних вчинків є очевидними для всіх. Глобальні ціни на пшеницю різко злетіли вгору, і від цього постраждали найбільш вразливі країни. Ціна на хліб у Лівані зросла на 70%. Поставки продовольства з Одеси не змогли потрапити до Сомалі.

На додаток до цього, росія наразі притримує власний продовольчий експорт та використовує його для шантажу, щоб надалі підвищувати ціни, а якщо й торгувати зерном, то в обмін на політичну підтримку. кремль використовує голод та зерно, щоб отримати більше влади для себе.

Читайте також: росія шантажує світ загрозою голоду – глава Єврокомісії в Давосі

«Європа напружено працює, щоб доставити зерно на глобальний ринок. Зараз в Україні заблоковані 20 млн тонн зерна. Зазвичай експорт зерна становив 5 млн тонн на місяць, однак нині - від 200 тис. до 1 млн тонн. Допомагаючи його (зерно) вивезти, ми допомагаємо Україні отримати дуже потрібні надходження, а Всесвітній продовольчій програмі – отримати гостро необхідні поставки», - сказала фон дер Ляєн.

Вона нагадала, що для перевезення зерна ЄС відкрив так звані «коридори солідарності», які поєднують кордони України з європейським портами. Європейська сторона фінансує різні засоби доставки цієї продукції. Завдяки цим зусиллям, українське зерно може бути доставлене у найбільш вразливі країни світу.

Другим напрямком реагування на цю кризу є підвищення власного виробництва продовольства в Європі для його постачання на світовий ринок. Крім того, ЄС продовжує тісно співпрацювати із Всесвітньою продовольчою програмою для раціонального використання наявних запасів та додаткового виробництва харчових продуктів за доступними цінами.

Як наголосила очільниця Єврокомісії, глобальне співробітництво є антидотом проти російського шантажу.

Крім того, ЄС сприяє розвитку продовольчого виробництва в країнах Африки, поставляючи для цього необхідні технології та обладнання.

Читайте також: Крадіжку видно з космосу: росія вантажить українське зерно на кораблі в Криму

Як повідомлялося, 24 лютого росія розпочала неспровоковану війну проти України, проводить масовані обстріли та бомбардування українських міст та селищ, чинить репресії та звірства проти мирного населення на тимчасово окупованих територіях України. Крім того, ворог заблокував всі морські порти України, де знаходяться сотні вже відвантажених суден із зерном. Таким чином, росія провокує глобальну продовольчу кризу.

Від початку російського вторгнення Європейський Союз та його країни-члени виявили солідарність з Україною, надали їй політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу, запровадили п’ять пакетів санкцій проти країни-агресора.

Наразі ЄС надає Україні можливість вивозити заблоковане зерно до європейських портів автомобільним та залізничним транспортом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-