Євросоюз створить спеціальну фінансову платформу для відновлення України

Євросоюз створить спеціальну фінансову платформу для відновлення України

Оновлено
Укрінформ
Європейський Союз разом з Україною створить фінансову платформу для її відновлення після всіх завдані російською агресією руйнувань, яка допоможе Україні відновити критичну інфраструктуру та відкрити шлях до європейського майбутнього шляхом імплементації ключових економічних правових та соціальних реформ.

Про це сьогодні у Давосі під час виступу на Всесвітньому економічному форумі заявила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Окрім короткострокової допомоги, ми з такою ж рішучістю ми пліч-о-пліч (із партнерами - ред.) допоможемо Україні піднятися з попелу. Саме ця ідея є в основі Платформи відновлення, яку я запропонувала Президенту Зеленському. Вчора у промові в Давосі він визнав безпрецедентну єдність демократичного світу та розуміння, що за свободу треба боротися. Тож відновлення України також вимагає безпрецедентних єдності», - наголосила Урсула фон дер Ляєн.

Вона зауважила, що Платформа відновлення яка буде знаходитися під управлінням України та Європейської комісії, буде поєднувати реформи та інвестиції.

Читайте також: Війна проти України стане стратегічною поразкою для путіна – фон дер Ляєн у Давосі

«Внески на Платформі зможуть робити країни, які піклуються, про майбутнє України, від міжнародних фінансових інституцій, від приватного сектору – нам необхідно всіх запросити «на борт». Я була дуже рада почути вчора про ініціативу Лугано (залучення регіонів Європи до відновлення регіонів та міст України – ред.) Ми називаємо це Планом Маршалла для України, і на цьому шляху ми маємо зрушити всі. Це означає, якщо це буде можливо, використання російських активів, що були нами заморожені», - заявила президент Європейської комісії.

Вона наголосила, що зусилля Європи мають зосереджуватися не лише на відновленні усього, що постраждало від руйнівної путінської агресії. Йдеться також про розбудову демократичного майбутнього, яке обрали самі українці, і над якими працювали протягом багатьох років.

«Відновлення країни має поєднувати масовані інвестиції з амбітними реформами. Йдеться, наприклад, про вдосконалення адміністративних спроможностей України, про затвердження міцного верховенства права та незалежного судочинства, про боротьбу з корупцією, про позбавлення від олігархів, про розбудову справедливої, стійкої, сильної та конкурентоспроможної економіки. Від нас залежить - твердо підтримати Україну на її просуванні європейським шляхом. Україна належить до європейської родини», - підкреслила Урсула фон дер Ляєн.

Читайте також: росія шантажує світ загрозою голоду – глава Єврокомісії в Давосі

Вона зауважила, що українці стикнулися із брутальним насильством з боку російської федерації. Але зараз вони відстоюють не лише власну свободу, але також спільні європейські цінності та принципи гуманності.

«Тож ми стоїмо поряд із ними (з українцями – ред.). Я думаю, це визначальний момент для всіх демократій по усьому світу», - додала президент Єврокомісії.

Як повідомлялося, 4-5 липня 2022 року у місті Лугано, Швейцарія, відбудеться 5-а Міжнародна конференція з питань реформ в Україні #URC2022, яка, серед іншого, розгляне імплементацію політики децентралізації, регіональний розвиток та партнерство між містами та регіонами Європи й України.

24 лютого поточного року росія розпочала неспровоковану війну проти України, проводить масовані обстріли та бомбардування українських міст та селищ, чинить репресії та звірства проти мирного населення на тимчасово окупованих територіях України. На боротьбу із загарбниками піднявся весь народ України.

Від початку російського вторгнення Європейський Союз та його країни-члени виявили щиру солідарність із Україною, надали їй потужну політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу, запровадили п’ять пакетів секторальних та індивідуальних санкцій проти країни-агресора.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-