Литва просить патріарха Варфоломія допомогти відокремитися від московського патріархату

Литва просить патріарха Варфоломія допомогти відокремитися від московського патріархату

Укрінформ
Прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте підтримала частину православних, які хочуть відокремитися від московського патріархату, та написала листа Всесвітньому патріарху про відновлення діяльності Вселенського патріархату в Литві.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Delfi.

"Ми звертаємо увагу на те, що рішення про відновлення приходу Константинопольського Патріархату в Литві може прийняти тільки Вселенський Константинопольський патріархат – це справа Церкви і вірян. Уряд Литви братиме участь у цьому процесі тою мірою, яка необхідна для забезпечення свободи релігії, совісті та віросповідання, закріпленої у статті 26 Конституції, для всіх мешканців Литви", - повідомила про текст листа прессекретар прем'єр-міністра.

Повідомляється, що частина литовських православних священнослужителів просять Вселенського Патріарха дозволити православним у Литві відновити канонічне підпорядкування Константинопольському патріархату. Нині вони підпорядковуються московському патріархату, а його Патріарх Кирило відкрито підтримує війну росії в Україні.

18 травня посол Литви в Туреччині Річардас Дегутіс відвідав Вселенський патріархат та вручив листа прем'єр-міністра патріарху Варфоломію.

Як повідомлялося, православна церква є однією з дев'яти традиційних релігійних громад у Литві. Вона належить до московського патріархату. На чолі громади стоїть митрополит Віленський та Литовський Інокентій. 17 березня він випустив звернення, в якому рішуче засудив війну в Україні. Проте через місяць Інокентій усунув з посади священників, які відкрито засудили війну росії проти України, а пізніше він звинуватив їх у розколі з метою "переходу до юрисдикції Константинопольського патріархату".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-