Битва за Україну. День вісімдесят дев’ятий

Битва за Україну. День вісімдесят дев’ятий

Укрінформ
Львівські десантники ліквідували 14 окупантів псковської 76-ї десантно-штурмової дивізії, які вчиняли звірства на Київщині

США вдруге зібрали Раймштайн – зустріч «антипутінської коаліції» на рівні глав оборонних відомств понад 40 країн. В швейцарському Давосі після двох з половиною  років перерви  зібралася «економічна ООН» - без росії, але з Україною. Суд призначив покарання у вигляді довічного позбавлення волі для російського військового Шишимаріна у справі про воєнний злочин. Головнокомандувач ЗСУ: на Харківщині звільнено 24 населені пункти. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про вісімдесят дев’ятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 8 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Зараз дійсно момент, коли вирішується чи пануватиме в світі груба сила. Якщо пануватиме, то наші думки нецікаві, і в Давосі ми можемо більше не збиратись. Бо для чого? Груба сила не шукає нічого, окрім як підкорення тих, кого хоче підкорити. І не дискутує, а вбиває одразу, як це робить Росія в Україні прямо зараз – коли ми з вами спілкуємось».

  1. Джо Байден, президент США: «Народ України має лідера, гідного їхньої хоробрості та стійкості... Окрім того, народи світу, натхненні прикладом президента Зеленського, стали більш згуртованими, рішучими та цілеспрямованими, ніж будь-коли».

  1. Берге Бренде, Президент Давоського економічного форуму: «Навіть без мирної угоди, яка на цей момент є малоймовірною, ми повинні почати роботу над реконструкцією, принаймні на територіях, які перебувають під контролем України. Нам потрібний план Маршалла для України».

  1. Валерій Залужний, головнокомандуючий ЗСУ: «Щодня, знищуючи ворога, звільняючи міста і села від окупантів, відбудовуючи інфраструктуру, військовослужбовці Збройних Сил України кладуть край злочинам російської федерації проти цивільного населення та перешкоджають вчиненню нових. Наш обовʼязок - захистити свій народ і свою державу. І ми його з честю виконуємо. Разом до Перемоги!».

  1. Борис Джонсон, прем’єр-міністр Великої Британії:  «…Кожен день українські діти вчать усіх нас, що означає бути сильним і гідним, високо тримати голову, навіть у найважчі часи... Маленькі українці повинні безмірно пишатися своєю країною, своїми батьками, своїми солдатами, та найбільше пишатися собою».

  1. Матеуш Моравецький, прем'єр-міністр Польщі: «Будь ласка, пригадайте хоча б один успіх, до якого призвели б переговори з путіним. Багато політиків намагалися і завжди закінчувалися однаково - приниженням. Деякі західні політики все ще думають, що росія врешті-решт зупиниться. У мене є одна порада: не треба ілюзій. Путін не зупиниться, як Гітлер не зупинився на Австрії, Чехословаччині та Польщі. Цього разу ми можемо бути мудрішими, перш ніж росія підпалить Європу».

  1. Олег Ніколенко, речник МЗС: «Надання статусу кандидата в члени ЄС не означає негайного членства. Це – процес, який потрібно пройти. І ми впевнені, що ми пройдемо цей шлях швидше, якщо Франція та інші впливові європейські країни продемонструють лідерство».

  1. Борис Бондарєв, радник представництва рф при ООН: ««Ніколи мені не було так соромно за свою країну, як 24 лютого цього року. Агресивна війна, розв'язана путіним проти України, а по суті проти всього західного світу, є не лише злочином проти українського народу, а й, мабуть, найтяжчим злочином проти народу росії, всі надії та перспективи якого на процвітаюче вільне суспільство перекреслені жирною літерою Z».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб оперативна інформація на 18:00 23 травня

  • На Сіверському напрямку російські окупанти не припиняють обстріли позицій ЗСУ, що розгорнуті у безпосередній близькості до державного кордону в Сумській та Чернігівській областях.
  • На Слобожанському напрямку при підтримці артилерії ворог відновив штурм в районі н/п Тернова, успіху не мав.
  • На Донецькому напрямку ворожі підрозділи не полишали спроб прорвати оборону наших військ з метою їх оточення та виходу на адміністративні кордони Луганської області. Основні зусилля зосереджують на Бахмутському напрямку.
  • На Сєвєродонецькому напрямку, за підтримки артилерії, противник вів штурм, успіху не мав, зазнав втрат і відступив.
  • На Бахмутському напрямку противник намагався вести наступ, успіху не мав. У напрямку на Луганське провів розвідку боєм, успіху не мав, відійшов.

Станом на 23 травня у Харківській області звільнено від російських загарбників 24 населені пункти - Валерій Залужний, Головнокомандувач ЗСУ.

Львівські десантн знищили 2 бойові машини та 14 окупантів з 76-ї десантно-штурмової дивізії. Партизани знову пошкодили бронепотяг окупантів  у Мелітопольському районі. ЗСУ із гаубиці зразка НАТО влучили у російський командний пункт: знищений позашляховик із позначкою «Z» і військові рф.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Вороги вбили в Україні 232 дитини, 431 дитина була поранена.

Солом’янський суд Києва засудив до довічного позбавлення волі російського військового Шишимаріна у справі щодо вбивства мирного жителя Сумщини.

«УКРІНФОРМ»: Це перший судовий процес у справі про воєнний злочин, фігурантом якого є військовий армії рф і ми вас запевняємо, що він не останній.

Прикордонника з острова Зміїний, справжнього автора фрази про російський корабель, визволили з російського полону – ДПСУ

На півночі Житомирської, Київської та Рівненської областей запроваджується заборона на будь-які пересування цивільних осіб ближче, ніж за кілометр до держкордону.

Після авіаудару (17.05) по селищу Десна в Чернігівській області під уламками знайшли тіла 87 загиблих – Володимир Зеленськи.

Кількість підтверджених жертв серед мирного населення (без окупованих територій) від збройної агресії рф досягла 4600 осіб - Ірина Венедиктова, генеральний прокурор

У Харкові з-під завалів зруйнованих загарбниками будівель рятувальники дістали тіла понад 150 загиблих.

Ситуація в областях на 8:00 23 травня:

  • На Донеччині через обстріли росіян зруйновано міст біля смт Луганське.
  • У Білозерці Херсонської області внаслідок обстрілів касетними снарядами частково зруйновано 10 будинків, загинули 3 людей, кількість поранених невідома.
  • У Дніпропетровській області війська рф двічі обстріляли з "Ураганів" Апостолівську громаду, жертв немає.
  • На Житомирщині у Коростені  внаслідок влучання ракети пошкоджено промисловий об'єкт.
  • росіяни обстрілювали Циркуни та Первомайський Харківської області, троє поранених.
  • У Луганській області росіянами обстріляно 19 населених пунктів, 1 людина загинула, 2 поранених серед цивільних.

УКРАЇНА

Печерський райсуд Києва надав дозвіл на арешт експрезидента Віктора Януковича у кримінальному провадженні про вчинення ним державної зради при підписанні "Харківських угод" на користь Росії.

Президент України підписав Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення ефективності санкцій, пов'язаних з активами окремих осіб".

У Кропивницькому Кіровоградської області для переселенців зведуть 20 п’ятиповерхових будинків загальною площею 43 тис. кв. м.

Восьмий апеляційний адміністративний суд заборонив виділяти бюджетне фінансування для ОПЗЖ, а також задовольнив заяву Міністерства юстиції про забезпечення позову щодо заборони діяльності політичної партії «Опозиційна платформа – за життя».

Із бюджету Хмельницького спрямували вже понад 22 мільйони на підтримку ЗСУ

Держпродспоживслужба розпочала перевірки АЗС через завищені ціни на пальне

«УКРІНФОРМ»: Ще 17 травня КМУ скасував державне регулювання цін на бензин і дизельне паливо,  після чого в деяких областях ціна на дизпаливо зросла до 70 грн замість граничної ціни 58 грн. А Антимономольний комітет у нас ще є?

Президент вручив ордени «Золота Зірка» військовослужбовцям і рідним загиблих захисників, які були удостоєні звання Героя України

Укрпошта запустила у продаж марку "Русскій воєнний корабль ВСЬО!»

«УКРІНФОРМ»: Це вже друга марка «про корабель, який послали». Продаж її викликав шалений ажіотаж, черги до відділень Укрпошти розтяглися на кілометри. Слава Богу в Україні вистачає людей, у яких є інші справи і мрії…

ЕКОНОМІКА

Україна зазнала від війни з росією збитків у $0,5 трильйона – Володимир Зеленський

За час дії воєнного стану в межах державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» укладено 6 726 кредитних договорів на загальну суму в 24,38 млрд гривень.

На відбудову звільнених територій з резервного фонду держбюджету виділили майже 1,5 мільярда

Кривий Ріг забезпечуватиме п’яту частиною ВВП України, більшість підприємств у регіоні працює на 40-70% від довоєнних потужностей - Олександр Вілкул, голова Кривого Рогу.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Вдруге після Рамштайна-1 Пентагон зібрав міжнародну зустріч щодо України на рівні глав оборонних відомств понад 40 країн. До віртуальної зустрічі в понеділок приєднався міністр оборони України Олексій Резніков, заступник головнокомандувача ЗСУ й представник ГУР МО України.

Данія передасть Україні протикорабельні ракети "Harpoon" та пускові установки для них. Чехія передала Україні бойові гелікоптери, танки та ракетні системи, а кілька країн оголосили про передачу критично необхідних артилерійських систем та боєприпасів, включаючи Італію, Грецію, Норвегію та Польщу - Ллойд Остін, Глава Пентагону.

Володимир Зеленський виступив на Всесвітньому економічному форумі у Давосі і закликав світ чинити опір росії зараз, а не чекати застосування нею хімічної, біологічної або ядерної зброї.

Польща достроково розриває угоду на постачання російського газу, яка була підписана у 1993 році і яка діяла до кінця 2022 року - Анна Москва, міністр клімату та довкілля Польщі.

«УКРІНФОРМ»: 27 квітня Газпром зупинив постачання газу Польщі, чим порушив контракт, який діяв до кінця 2022 року. Раніше Литва офіційно повністю відмовилась від енергоресурсів рф, ставши першою країною Європи, яка пішла на такий крок.

Володимир Зеленський і головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний увійшли до 100 найвпливовіших людей світу видання Time.

ВОРОГ

Співробітник російського постійного представництва при ООН у Женеві Борис Бондарєв заявив про відставку через війну з Україною.

«УКРІНФОРМ»: Бондарєв обіймав у постійному представництві рф посаду радника. Він став першим російським кадровим дипломатом, який офіційно заявив про свою відставку через війну.

пєсков сказав, що кремль не збирається обмінювати українських бійців із "Азовсталі" на кума путіна Медведчука, бо він є громадянином України і не має відношення до Росії, і не є військовим.

 «УКРІНФОРМ»: Раніше член російської переговорної групи Слуцький говорив, що російська влада "вивчить питання" обміну затриманого народного депутата Віктора Медведчука на захисників Маріуполя, але згодом відмовився від своїх слів. Каламутна історія…

Збройні сили білорусі продовжили навчання на кордоні з Україною та західними країнами як мінімум до 28 травня.

Поставки кнопкових телефонів до РФ у першому кварталі зросли на 43%, при цьому імпорт смартфонів скоротився на 14%

«УКРІНФОРМ»: Через санкції найбільші виробники смартфонів припинили постачання до рф. Тож відтепер популярність здобувають кнопкові телефони, а дальше підуть дискові телефони, відновлення переговорних будок…з чим ми росіян і вітаємо!

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-