Електроенергія України може допомогти Європі позбутися залежності від російського газу

Електроенергія України може допомогти Європі позбутися залежності від російського газу

Відео
Укрінформ
Українська електроенергія може допомогти Європі позбутися залежності від російського газу і полегшити завершення переходу на відновлювані джерела енергії.

Про це розповів директор з ринкових операцій НЕК «Укренерго» Микита Вишневський у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«У 2021 році в Україні 70% електроенергії було вироблено без вуглецевого сліду. Разом з тим наша генерація має великий експортний потенціал. Українська електроенергія вже у найближчому майбутньому може допомогти Європі позбутися залежності від російського газу і полегшити завершення переходу на відновлювані джерела енергії», - зазначив він.

Вишневський уточнив, що енергосистема України впродовж двох місяців успішно працює в складі енергосистеми ЄС. І одне з центральних питань подальшої інтеграції в європейський енергопростір – відновлення повноцінного експорту української електроенергії до європейських країн.

«Для відновлення експорту електроенергії з України до країн ЄС необхідно, щоб українська генерація провела переналаштування певного обладнання на атомних, теплових та гідроелектростанціях. Також необхідно забезпечити функціонування FSKAR - механізму фінансового врегулювання ненавмисних відхилень (технологічних перетоків).

Наразі всі ці процеси розпочаті й активно втілюються. Також основна та беззаперечна передумова для початку експорту - це неухильне дотримання ринкових принципів, зокрема щодо доступу до міждержавного перетину. Він має бути забезпечений на конкурентних ринкових засадах», - підкреслив Вишневський.

Читайте також: В «Укренерго» прокоментували «пропозицію» рф купувати електроенергію з окупованої ЗАЕС

Як повідомлялось, Європейська комісія представила спеціальний план реформ в енергетичному секторі під назвою «REPowerEU» («Перезавантаження енергетики в ЄС) щодо позбавлення залежності ЄС від імпорту російських енергоносіїв. План включає підвищення енергоефективності, диверсифікацію джерел постачання та масштабні інвестиції у розвиток поновлюваних джерел енергії.

Україна надала свої пропозиції до стратегії REpowerEU, які передбачають практичні кроки щодо використання експортних потужностей української енергосистеми.

У Міненерго поінформували, що електроенергія з України може допомогти ЄС замістити 17% експорту російського газу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-