На ринку електроенергії утворився дефіцит коштів на €250 мільйонів – Галущенко

На ринку електроенергії утворився дефіцит коштів на €250 мільйонів – Галущенко

Укрінформ
На ринку електричної енергії утворився дефіцит коштів в близько 250 мільйонів євро через скорочення споживання електроенергії, а також зменшення рівня розрахунків населення та промисловості.

Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко в Інтерв’ю для Forbes, передає Укрінформ.

«Рівень розрахунків населення в перші місяці війни падав на 30%, промисловості – на 40-50%. Споживання електроенергії з початку війни скоротилось на 32-35%. Через це на ринку утворився величезний дефіцит коштів, який ми оцінюємо приблизно в €250 млн. Ми бачимо, що зараз рівень розрахунків і споживання зростає, але поки не так швидко, як нам хотілось би», - сказав Галущенко.

За словами міністра, є два шляхи щодо розв’язання вказаної проблеми. Перший, щоб європейці або інші партнери підтримали наш ринок грошима, зокрема на різних рівнях вже обговорювалась можливість такої допомоги в розмірі €1 млрд на чотири місяці. Другий – дати Україні самостійно заробити ці кошти на експорті електроенергії.

Читайте також: Європа має використати час до зими для закупівлі газу з альтернативних джерел - Галущенко

На думку Галущенка, цей варіант є найкращим, адже європейські ціни в середньому в чотири рази вищі українських. Що, своєю чергою, вирішить не тільки всі проблеми на українському ринку, а також зменшить споживання російського газу та вугілля в Європі.

«Більшість наших сусідів щиро цього хочуть. Через війну в мене зараз в телефоні номери майже всіх європейських міністрів енергетики. Ми можемо в будь-який час зв’язатись, обговорити певні питання. Ось така зараз дипломатія. Війна потребує швидкої комунікації і прискорених рішень», - додав очільник Міністерства енергетики.

Як повідомлялось, Кабінет Міністрів відновлює проведення перевірок компаній, які надають комунальні послуги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-