З початку війни прямі втрати інфраструктури України перевищили $88 мільярдів – KSE

З початку війни прямі втрати інфраструктури України перевищили $88 мільярдів – KSE

Укрінформ
Прямі втрати інфраструктури України внаслідок військової агресії рф сягнули понад 88 млрд доларів. Непрямі, всієї економіки, становлять близько 600 млрд доларів.

Такі цифри наводить ексміністр розвитку економіки, почесний президент Київської школи економіки (KSE) Тимофій Милованов у Фейсбуці, передає Укрінформ.

За спільними оцінками Мінекономіки та KSE, загальні втрати економіки України через війну, враховуючи як прямі втрати, розраховані в цьому проєкті, так і непрямі втрати (зниження ВВП, припинення інвестицій, відтік робочої сили, додаткові витрати на оборону та соціальну підтримку тощо), коливаються від 564 до 600 млрд дол.

“Загальна сума прямих збитків інфраструктури досягла майже $88 млрд або 2,6 трлн грн. Це дані станом на 26 квітня. Прямі втрати економіки України через руйнування та пошкодження цивільної та військової інфраструктури за останній тиждень зросли на $3.1 млрд”, - написав Милованов.

При цьому за спільними оцінками Мінекономіки та KSE, загальні втрати економіки України через війну, враховуючи як прямі втрати, розраховані в цьому проєкті, так і непрямі втрати (зниження ВВП, припинення інвестицій, відтік робочої сили, додаткові витрати на оборону та соціальну підтримку тощо), коливаються від 564 до 600 млрд дол.

За словами Милованова, у 88 млрд оцінюються тільки задокументовані втрати - за допомогою відео або фото, надісланих українцями в межах проєкту «Росія заплатить», що реалізує KSE Institute за підтримки міністерств економіки, з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, інфраструктури України та Офісу Президента України.

“Тому справжні втрати вищі. І їх важливо документувати для збільшення фінансової підтримки світу”, - каже Милованов.

За даними KSE, станом на кінець квітня, втрати наступні:

дороги - 30 млрд доларів;
житлові будинки - 28 млрд доларів;
активи підприємств - 10 млрд доларів;
аеропорти - 7 млрд доларів;
залізниця - 3,5 млрд доларів;
лікарні - 1,8 млрд доларів;
мости - 1,6 млрд доларів;
школи та університети - 1,1 млрд доларів.

Читайте також: Розбомблений росіянами міст на Одещині відновлюють, рух припинений

За 62 дні війни Росії проти України пошкоджено, зруйновано або захоплено щонайменше 23 574 кілометрів доріг, 32 млн квадратних метрів житлового фонду. У порівнянні з останнім тижнем зросла кількість пошкоджених або зруйнованих об’єктів і тепер становить щонайменше 535 дитячих садочків, 866 закладів середньої, передвищої та вищої освіти, 231 медзакладів, 173 заводи та підприємства.

В переліку пошкоджень та руйнувань через війну щонайменше 75 адміністративних будівель, 277 мостів та мостових переходів, 11 військових аеродромів, 11 аеропортів та 2 порти. Також пошкоджено, зруйновано або захоплено щонайменше 95 релігійних та 130 інших культурних споруд.

Читайте також: Комунальники завершили прокладання водогону до Ірпеня

Серед областей, де найбільше пошкоджено та зруйновано закладів освіти: Донецька, Луганська та Харківська області. Внаслідок війни у Донецькій області зруйновано та пошкоджено понад 30% навчальних закладів, у Луганській – понад 23%, у Харківській – майже 19%. У столиці таких понад 5%.

Найбільші втрати в загальній сумі прямих задокументованих збитків інфраструктури становлять витрати житлового фонду та активів підприємств. 40% від загальної кількості пошкоджених, зруйнованих чи захоплених житлових будинків та підприємств припадає на Донецьку область, 23% сконцентровані у Харківській області, 12% – у Чернігівській області та 8% – у Київській.

Ексміністр нагадав, що подати інформацію про втрати фізичної інфраструктури, зокрема, житлових будинків, у результаті війни, може кожен громадянин чи юридична особа на сайті проєкту, за допомогою чат-боту або у застосунку Київ Цифровий.

24 лютого президент росії володимир путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. російські війська знищують об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню і балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-