В Україні змінять алгоритм автоматичної оцінки землі

В Україні змінять алгоритм автоматичної оцінки землі

Укрінформ
Фонд державного майна України незабаром запровадить зміни в сервісі автоматичної оцінки землі, це дасть змогу уникнути завищення оціночної вартості земельних ділянок.

Як повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу Міністерства аграрної політики та продовольства, питання змін у сервісі оцінки землі обговорювалося під час 5-го засідання Земельного штабу.

«Будуть використовуватися більш усереднені значення, що запобігатиме випадкам необґрунтованого завищення оціночної вартості та, відповідно, податкових платежів, які трапляються сьогодні», - пояснив перший заступник голови Держгеокадастру Анатолій Мірошниченко.

За його словами, Мінагрополітики та Держгеокадастр напрацювали увесь пакет документів, необхідних для обґрунтування та зміни цього алгоритму, і незабаром Фонд держмайна запровадить ці зміни.

Також він розповів про отримання банками доступу до Державного земельного кадастру через API, зокрема до інформації про наявність спеціальних дозволів на користування надрами та склад угідь земельних ділянок.

Зазначається, що для отримання інформації про угіддя земельних ділянок банкам слід подати заяву за формою додатка 54.

Два банки це вже зробили; така можливість є і в усіх інших фінустанов, акцентував перший заступник голови Держгеокадастру.

Він додав, що інформація про спецдозволи на користування надрами та склад угідь земельних ділянок доступна через Публічну кадастрову карту та у витягах з Державного земельного кадастру про земельну ділянку.

«Інших форм отримання відповідних даних законодавство, на жаль, сьогодні не передбачає. Держгеокадастр працює над відповідними законодавчими змінами. Сподіваємося на їх ухвалення протягом найближчих місяців», - пояснив Мірошниченко.

Учасники Земельного штабу заявили про необхідність виробити єдину позицію стосовно права юридичних осіб на непайові землі сільськогосподарського призначення, а також стосовно можливості обміну земельних ділянок і їх консолідації в межах масиву земель сільгосппризначення. Ці питання будуть вирішенні найближчим часом, запевнили в міністерстві.

Як повідомляв Укрінформ, старт ринку землі в Україні офіційно оголошено 1 липня 2021 року. До 2024 року купувати сільськогосподарську землю можуть тільки фізособи - громадяни України з обмеженням у 100 гектарів. Закон про ринок землі забороняє купувати землю іноземцям. Питання продажу землі особам без громадянства та іноземцям вирішуватиметься тільки на загальнонаціональному референдумі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-