Суд зменшив суму боргу Укрзалізниці перед Сбербанком на $15,55 мільйона

Суд зменшив суму боргу Укрзалізниці перед Сбербанком на $15,55 мільйона

Укрінформ
Східний апеляційний господарський суд частково задовольнив скаргу АТ "Укрзалізниця" та зменшив суму заборгованості, що підлягає стягненню з компанії на користь АТ "Сбербанк" з $56,1 млн до $40,55 млн.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Finbalance з посиланням на рішення Східного апеляційного господарського суду.

"16.08.2021 Східний апеляційний госпсуд частково задовольнив апеляційну скаргу "Укрзалізниці" (у справі №905/2043/18) та зменшив суму заборгованості, що підлягає стягненню з "Укрзалізниці" на користь Сбербанку на підставі рішення Госпсуду Донецької області від 17.02.2021 з 56,1 млн дол. до 40,55 млн дол.", - йдется у повідомленні.

Згідно з текстом ухваленої постанови, колегія суддів апеляційної інстанції вважає, що господарський суд першої інстанції внаслідок неправильного застосування норм матеріального права дійшов неправильного висновку про стягнення заявлених позивачем до стягнення процентів за користування кредитом, нарахованих після закінчення строку кредитного договору, у зв`язку з чим апеляційну скаргу Укрзалізниці було частково задоволено. Йдеться про заборгованість “Донецької залізниці” за низкою кредитних договорів, правонаступником якої визнана Укрзалізниця.

У січні 2021 року Східний апеляційний госпсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу Укрзалізниці та залишив без змін ухвалу Господарського суду Донецької області від 22.07.2020, якою було замінено держпідприємство “Донецька залізниця” на Укрзалізницю як відповідача в цій справі.

Як повідомлялося, Господарський суд Донецької області у лютому 2021 року частково задовольнив позов АТ "Сбербанк" до Укрзалізниці та прийняв рішення про стягнення з компанії $56,1 млн боргів ДП "Донецька залізниця".

У 2020 році Укрзалізниця за рішенням Великої палати Верховного суду визнана правонаступником, зокрема, ДП «Донецька залізниця» з дати державної реєстрації компанії — 21 жовтня 2015 року.

Читайте також: Укрзалізниця розподілятиме дефіцитні вантажні вагони через ProZorrо

За приблизними підрахунками Укрзалізниці, сума фінансових зобов’язань ДП «Донецька залізниця» перед кредиторами перевищує 6,5 млрд грн, зокрема, 3,5 млрд грн перед АТ «Сбербанк» і 1,2 млрд грн - перед АТ «ВТБ Банк», які є підприємствами власності резидентів Російської Федерації. Надані ними кредитні ресурси були використані Донецькою залізницею на придбання та оновлення основних засобів, що з початком збройного конфлікту на сході залишилися на тимчасово не підконтрольних Україні територіях.

У травні 2021 року Укрзалізниця повідомила, що домовилась з АТ «Сбербанк» про часткову зміну графіка погашення заборгованості та поступового зниження вартості фінансування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-