Уряд пропонує підвищувати оплату працівникам із високим рівнем нервового навантаження

Уряд пропонує підвищувати оплату працівникам із високим рівнем нервового навантаження

Укрінформ
Кабінет Міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №5857 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оплати праці”. 

Як передає Укрінформ, текст документа оприлюднено на сайті парламенту.

Так, законопроєктом передбачається, що оплата праці людей, зайнятих на роботах зі шкідливими, особливо шкідливими та небезпечними умовами, здійснюється в підвищеному розмірі, який визначається з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, а також положень генеральної, галузевої (міжгалузевої) і територіальної угод, колективного договору. Зазначається, що визначення шкідливих, особливо шкідливих та небезпечних умов праці здійснюється за результатами атестації робочих місць, якщо інше не передбачено законодавством.

Оплата праці громадян, що виконують роботу з високим рівнем нервово-емоційного та інтелектуального навантаження, в особливих природних географічних і геологічних умовах, умовах підвищеного ризику для здоров’я, також може здійснюватися у підвищеному розмірі відповідно до норм законодавства, положень генеральної, галузевої (міжгалузевої) і територіальної угод, колективного договору. У разі відсутності колективного договору перебування поза сферою дії генеральної, галузевої (міжгалузевої), територіальної угод, згідно із Законом України “Про колективні договори і угоди”, підвищена оплата праці працівників, зайнятих на роботах, зазначених вище, здійснюється організаційно-розпорядчим документом роботодавця. У такому випадку розмір підвищення має бути не меншим, ніж встановлено генеральною угодою.

Окрім цього, у проєкті закону зазначається, що розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати. При обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються суми, на які підвищується оплата праці відповідно до зазначених вище умов, незалежно від способу встановлення такого підвищення (доплата, надбавка, підвищення окладу тощо); доплати за суміщення професій (посад), виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника; суми підвищення оплати праці за роботу в нічний час, роз’їзний характер робіт; оплата роботи в надурочний час; оплата за залучення до роботи у вихідні, святкові і неробочі дні; премії до святкових і ювілейних дат; сума індексації заробітної плати; сума компенсації втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків виплати заробітної плати.

Водночас розмір мінімальної заробітної плати визначається з урахуванням, зокрема, потреб працівників та їхніх сімей; загального рівня середньої заробітної плати в цілому по Україні; розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб; прогнозного індексу споживчих цін на період, на який встановлюється розмір мінімальної заробітної плати; рівня зайнятості, продуктивності праці, збалансованості та обґрунтованості державного бюджету; рівня податків, обов’язкових зборів та внесків.

Читайте також: На виплату зарплати шахтарям спрямували 653 мільйони – Міненерго

Мінімальна заробітна плата встановлюється у розмірі, не нижчому від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб за січень-червень року, що передує року, на який встановлюється розмір мінімальної заробітної плати.

Законопроєкт №5857 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оплати праці” у разі його ухвалення як закону набуває чинності з 1 січня 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-