Депутат назвав три напрямки перегляду економічної угоди Україна-ЄС

Депутат назвав три напрямки перегляду економічної угоди Україна-ЄС

Укрінформ
Україна готується до перегляду економічної частини Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, адже наявні квоти занадто малі для українських постачальників. Загалом існує три напрямки, за якими Україна повинна діяти в цьому питанні.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі телеканалу «Дом» розповів заступник голови Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

Він нагадав, що угода підписувалася в 2014 році, і тоді важлива була саме політична складова документа, а про економічну частину тоді мало говорили. Це призвело до того, що нинішні квоти, за якими дозволяється безмитне ввезення продукції на ринки ЄС, дуже малі. Цього року угоду можна буде переглянути.

«Квота — це той обсяг товарів, який ми безмитно можемо постачати на європейський ринок. Тобто понад квоти ми так само можемо постачати, але вони будуть обкладатися митом. А ми хочемо, щоб якомога більше українських товарів безмитно постачалися на європейський ринок. І ми повинні порушувати питання про те, що ці квоти повинні бути переглянуті або взагалі скасовані. Щоб українські товари безмитно постачалися на європейський ринок», — пояснив депутат.

За його словами, існує три напрямки, за якими Україна повинна діяти.

«Перше — в межах перегляду економічної частини угоди ми повинні говорити про поліпшення доступу українських товарів на ринок Євросоюзу», — зазначив він. Депутат уточнив, що економічні інтереси України повинна відстоювати самостійно, адже поліпшені умови угоди потрібні саме українській стороні.

«Другий напрямок. ЄС на сотні мільярдів євро імпортує товари з інших країн — з Китаю, з Індії, з усього світу. І нам потрібно говорити з Євросоюзом про те, щоб товари з третіх країн були заміщені українськими», — додав Кисилевський. На його думку, Україна повинна наполягати на тому, щоб ЄС розгортав тут виробництво, адже країна розташована набагато ближче до Євросоюзу, ніж Китай і Індія.

«Третій напрям — це те, що залежить від нас самих. Це вимога відкриття держзакупівель [в ЄС] для місцевої локалізації. Це торгова дипломатія, коли дипломат і чиновник під час іноземного візиту їде не просто туди поговорити або попросити кредит, а він їде туди продавати товари своєї країни», — пояснив народний депутат.

Читайте також: Експорт української агропродукції до ЄС збільшився на 10%

Як повідомляв Укрінформ, 7 липня Президент Володимир Зеленський заявив, що розраховує до наступного саміту Україна — Європейський Союз підбити перші підсумки переговорів щодо оновлення тарифної частини Угоди про асоціацію.

Попередній, 22-й, саміт Україна — ЄС відбувся 6 жовтня 2020 року в Брюсселі, наступний запланований на 12 жовтня 2021 року в Києві.

У Міністерстві економіки України в червні заявляли, що продовжують роботу із європейськими експертами щодо оновлення Угоди про асоціацію, зокрема її торгової частини. Зазначалося, що оновлення тарифної частини необхідне для того, щоб врахувати зміни, які сталися з часу її підписання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-