Голова ДФС: Для підвищення економічної безпеки необхідно впроваджувати аналітичні підходи

Голова ДФС: Для підвищення економічної безпеки необхідно впроваджувати аналітичні підходи

Укрінформ
Для підвищення рівня економічної безпеки держави профільним правоохоронним органам необхідно впроваджувати принципи діяльності, засновані на аналітиці, - Intelligence Led Policing (ILP). Зокрема, застосування ILP дозволить підвищити результативність роботи Бюро економічної безпеки.

Про це заявив голова Державної фіскальної служби Вадим Мельник в інтерв’ю "РБК-Україна", передає Укрінформ. 

За його словами, "ця модель надає інформацію, на основі якої мають ухвалюватися рішення, визначатися об’єкти розслідувань, ефективно розподілятися ресурси із урахуванням сфер та напрямів активності кримінального середовища. Таким чином, якщо коротко резюмувати, ILP – це сучасна модель правоохоронної діяльності, яка покликана прогнозувати ризики та впливати на дії й рішення. Як для практика, для мене найважливіше, щоб модель роботи давала мені чіткі відповіді на два основних запитання: що розслідувати та як розслідувати. ILP дає відповіді на обидва".

Читайте також: Мельник сказав, що потрібно зробити для ефективної боротьби з контрафактним тютюном

Як зазначає Мельник, принципи ILP розроблені у 60-х роках ХХ ст. і нині застосовуються у більшості правоохоронних систем країн ЄС. "ILP ставить кримінальний аналіз у центр правоохоронної діяльності. Традиційно правоохоронці працюють, реагуючи на інциденти, що вже сталися. ILP є альтернативою, що дозволяє події прогнозувати та випереджати, і робить це саме на основі комплексного аналізу великих масивів даних. Ми цілком здатні відповісти на сучасні виклики, адаптувати кращі світові практики до наших умов, побудувати роботу правоохоронної системи на основі комплексної аналітики та ризик-орієнтованої моделі. Саме ця модель покладена в основу роботи БЕБ законом України "Про Бюро економічної безпеки України", - сказав голова ДФС.

Читайте також: Бюро економічної безпеки, що запрацює у вересні, має налічувати 4000 осіб - голова ДФС

Застосування принципів ILP допоможе ефективніше використовувати наявні ресурси Бюро економічної безпеки, яке має запрацювати наприкінці вересня 2021 року. "Головне завдання майбутнього бюро – на стратегічному рівні визначити найбільші загрози економіці держави. Оцінити ризики за ступенем небезпеки, спроможності їм протистояти, виявити власні слабкі місця. У підсумку у БЕБ розумітимуть, куди саме спрямувати основні ресурси, швидко і точно плануватимуть правоохоронні заходи для протидії найбільшим ризикам", - сказав очільник фіскальної служби. Таким самим чином, за його словами, створюються профілі ризиків для галузей бізнесу, організованих злочинних угруповань, і тут ILP також надає керівництву правоохоронних органів можливості для визначення пріоритетів і ефективного розподілу ресурсів. "Більше того, стратегічний аналіз великих масивів даних дає змогу визначати тенденції розвитку загроз, розуміти, як вони будуть змінюватись. Озброєні прогнозами, правоохоронці матимуть можливість підготуватися до таких змін і навіть випереджувати негативні події", - додав він.

Читайте також: Конкурсна комісія визначить 3 кандидатів на посаду директора БЕБ - депутатка

За словами Мельника, "якщо сказати простіше, то у законі "Про Бюро економічної безпеки України" закладено два концептуальних аспекти. По-перше, це аналітика, а потім слідча дія. Аналітики даватимуть рекомендації, як виявити нелегальний бізнес, його локацію, принципи роботи і як його ліквідувати (у законодавчий чи силовий спосіб). По-друге – це знищення системних кримінальних проявів (центри мінімізації, центри скруток по ПДВ)".

Раніше повідомлялося, що за 7 місяців 2021 року ДФС вилучила з незаконного обігу підакцизної продукції на суму 2,5 млрд грн.

Фото: пресслужба ДФС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-