Укрнафта звернулася до Президента через штраф АМКУ у 2,4 мільярда гривень

Укрнафта звернулася до Президента через штраф АМКУ у 2,4 мільярда гривень

Укрінформ
ПАТ «Укрнафта» звернулося до Президента України через дії Антимонопольного комітету (АМКУ), який оштрафував компанію на 2,37 млрд грн. 

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті компанії.

В Укрнафті вважають, що дії АМКУ порушують законодавство і ставлять під загрозу виконання Україною своїх зобов'язань по асоціації з ЄС. У зв'язку з цим копмпанія звернулася до Президента України, Мінюсту, Мінекономіки та Мінфіну.

Зазначається, що 30 березня 2021 року АМКУ ухвалив рішення, згідно з яким ПАТ «Укрнафта» було оштрафовано на 2,37 млрд грн за антиконкурентні дії на ринку світлих нафтопродуктів у 2015-2017 роках. У компанії стверджують, що цей штраф у 6 разів вищий, за допустимий по закону про захист економічної конкуренції, який передбачає штраф у розмірі до 10% доходу (виручки) від реалізації продукції за останній звітний рік.

При визначенні розміру штрафу, наголошують в Укрнафті, АМКУ мав враховувати розмір виручки виключно від діяльності мережі АЗС компанії (3,9 млрд грн). Тоді сам штраф не перевищував би 400 млн грн.

«АМКУ відмовився застосовувати власні роз'яснення і для визначення розміру штрафу взяв загальну виручку «Укрнафти» за 2020 рік, до складу якої входили як оптові продажі нафти, так і продаж НАК «Нафтогаз України» в 2020 році природного газу, а також дохід, отриманий від інших послуг», - пояснили в Укрнафті.

Читайте також: «Укрнафта» у березні-квітні видобула менше нафти і газу

Як повідомляв Укрінформ, у 2016 році АМКУ розпочав розгляд справи про можливе вчинення мережами низки АЗС порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді узгоджених дій. Після кількох років розслідування 30 березня 2021 року Комітет наклав на низку операторів АЗС, в тому числі і на Укрнафту, штраф на загальну суму у 4,7 млрд грн.

В рамках справи було встановлено, що у сфері роздрібної торгівлі світлими нафтопродуктами на території України діяла система безготівкових розрахунків скретч-картками та паливними картками «Авіас». Зокрема, це дозволяло операторам АЗС закуповували у ПАТ «Укртатнафта» світлі нафтопродукти за цінами вищими, ніж аналогічне імпортне пальне. Брали участь в цьому проєкті близько 1 625 автозаправних станцій – майже 25% від усіх АЗС на території України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-