Банки за І півріччя отримали ₴30,1 мільярда чистого прибутку - НБУ

Банки за І півріччя отримали ₴30,1 мільярда чистого прибутку - НБУ

Укрінформ
Чистий прибуток платоспроможних банків України за січень-червень 2021 року становив 30,1 млрд грн, що на 6,3 млрд грн більше порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Нацбанку.

"У січні – червні 2021 року платоспроможні банки отримали 30,1 млрд грн чистого прибутку, що на 26% більше, ніж у аналогічному періоді минулого року – 23,8 млрд грн", - йдеться в повідомленні.

Рентабельність капіталу сектору зросла до 29% порівняно з 23% у І півріччі 2020 року. У ІІ кварталі 2021 року фінансовий результат банків становив 19,1 млрд грн. Це в 2,5 раза більше, якщо порівняти з ІІ кварталом 2020 року.

У Нацбанку зазначають, що значною мірою цьому сприяло скорочення відрахувань до резервів: за перше півріччя вони скоротилися загалом на близько 70% р/р, відрахування в резерви під кредити – на понад 40% р/р та повернулися до докризового рівня. Банки швидко адаптувалися до роботи в умовах карантинних обмежень, зберегли високу операційну ефективність, суттєво збільшили чисті процентні та комісійні доходи порівняно з кризовим 2020 роком.

Чистий процентний та комісійні доходи зростали темпами близько 30% у річному вимірі завдяки здешевленню вартості ресурсів, відновленню споживчого кредитування та зростанню обсягів безготівкових операцій із населенням. Водночас загалом операційні доходи банків за шість місяців поточного року зменшилися на 2%, витрати – зросли на 12%. Основна причина зниження доходів – переоцінка індексованих цінних паперів, яка в минулому році збільшувала прибуток, а в цьому році – зменшувала. Отримані доходи з запасом покривають операційні витрати й відрахування в резерви під кредитні ризики.

Читайте також: Нацбанк зміцнив курс гривні

Станом на 1 липня 2021 року із 73 платоспроможних фінансових установ 63 фінустанови були прибутковими та отримали чистий прибуток 30,3 млрд грн, що перекрило збитки 10 банків на загальну суму 0,2 млрд грн.

Як повідомляв Укрінформ, за І півріччя 2020 року платоспроможні банки отримали 23,8 млрд грн чистого прибутку, що на 23% менше, ніж за аналогічний період минулого року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-