В Україні набув чинності закон про уточнення визначення лізингової операції

В Україні набув чинності закон про уточнення визначення лізингової операції

Укрінформ
В Україні у неділю, 25 липня, набув чинності закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо усунення суперечностей та уточнення визначення лізингової (орендної) операції".

Відповідний закон напередодні оприлюднено в офіційній газеті Верховної Ради "Голос України", передає Укрінформ.

Метою і завданням закону є усунення суперечностей та уточнення визначення лізингової (орендної) операції у Податковому кодексі для подальшого розвитку ринку лізингу в Україні.

Документ визначає, що лізингова операція (крім операцій з фрахтування (чартеру) морських суден та інших транспортних засобів) – це передача основних засобів у володіння та користування фізичним та/або юридичним особам (лізингоодержувачам) за плату на визначений строк. Лізингові операції здійснюються у вигляді оперативного лізингу, фінансового лізингу, операцій із зворотного лізингу.

Оперативний лізинг (оренда) - це операція юридичної чи фізичної особи (лізингодавця/орендодавця), за якою лізингодавець/орендодавець передає іншій особі (лізингоодержувачу/орендарю) основні засоби, придбані або виготовлені лізингодавцем/орендодавцем, на умовах інших, ніж ті, що передбачаються фінансовим лізингом.

Лізинг вважається фінансовим, зокрема, якщо сума лізингових платежів, зазначених у договорі лізингу на момент укладення такого договору, дорівнює первісній вартості об'єкта лізингу або перевищує її.

Об'єкт лізингу передається на строк, протягом якого амортизується не менш як 75% його первісної вартості, а лізингоодержувач зобов'язаний на підставі лізингового договору та протягом строку його дії придбати об'єкт лізингу з подальшим переходом права власності від лізингодавця до лізингоодержувача за ціною, визначеною у такому лізинговому договорі.

Читайте також: Закон про державну підтримку страхування сільгосппродукції набув чинності

Крім цього, у законі визначається, що зворотний лізинг – це операція, що здійснюється фізичною чи юридичною особою і передбачає продаж основних засобів фінансовій установі (лізингодавцю) з одночасним зворотним отриманням таких основних засобів такою фізичною чи юридичною особою (лізингоодержувачем).

Читайте також: Депутати подали поправки до законопроєкту про адміністрування податків місцевими громадами

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 22 липня підписав закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо усунення суперечностей та уточнення визначення лізингової (орендної) операції", який Верховна Рада ухвалила 1 липня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-