В Україні з 23 липня збільшується вартість кредитів рефінансування

В Україні з 23 липня збільшується вартість кредитів рефінансування

Укрінформ
Національний банк заявив про зміну з 23 липня 2021 року операційного дизайну монетарної політики; зокрема, збільшиться вартість кредитів рефінансування, що надаються на тендерах.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба НБУ.

“Національний банк України вніс зміни до операційного дизайну монетарної політики у зв’язку з поступовим відновленням економіки та нормалізацією умов функціонування фінансової системи. Коригування операційного дизайну сприятиме посиленню монетарної трансмісії через процентний канал та розвитку міжбанківського кредитного ринку”, - йдеться у повідомленні.

Так, із 23 липня відбудеться збільшення вартості кредитів рефінансування, що надаються на тендерах.

При цьому ставка за кредитами рефінансування на строк до 90 днів, що надаються шляхом проведення кількісного тендеру, дорівнюватиме "облікова ставка + 1 в. п." (раніше вона дорівнювала обліковій ставці);

ставка за кредитами рефінансування на строк до 3 років, що надаються шляхом проведення процентного тендеру, буде не меншою, ніж "облікова ставка + 1 в. п." (раніше вона була не меншою за облікову ставку).

"Для зниження інфляції на горизонті монетарної політики Національний банк уже тричі підвищував облікову ставку в цьому році. Водночас для посилення впливу монетарної політики Правління центробанку вирішило додатково підвищити ставку за кредитами рефінансування на 1 в. п.", - прокоментував голова Нацбанку Кирило Шевченко.

Зазначається, що на 22 липня 2021 року ліквідність банківської системи перевищує 200 млрд грн. Цей рівень у НБУ оцінюють як високий, тож основною операцією НБУ з регулювання ліквідності є розміщення депозитних сертифікатів строком до 14 днів.

Як і раніше, процентна ставка за депозитними сертифікатами встановлюватиметься на рівні облікової.

Як повідомлялося, у третьому кварталі 2021 року НБУ почав поступово згортати антикризові монетарні заходи, що були запроваджені у відповідь на коронакризу. Це було обумовлено поверненням економіки до стійкого зростання та збереженням значного профіциту ліквідності в банківській системі.

Читайте також: Національний банк підвищив облікову ставку до 8%

Зокрема, з 1 липня 2021 року було зменшено з 5 до 3 років граничні строки, на які надаються довгострокові кредити рефінансування та укладаються угоди за інструментом своп процентної ставки. Крім того, НБУ обмежив обсяги тендерів із довгострокового рефінансування 5 млрд грн, а також скоротив частоту проведення аукціонів своп процентної ставки з двох до одного разу на місяць. Строковість депозитних сертифікатів було збільшено до докризового рівня (14 днів).

У Нацбанку наголошують: якщо на фінансових ринках не буде суттєвих шоків, довгострокове рефінансування та операції процентного свопу буде припинено з 1 жовтня 2021 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-