Качка назвав головні завдання трудової реформи

Качка назвав головні завдання трудової реформи

Укрінформ
Завдання трудової реформи - зменшити трудову міграцію та вивести з тіні працюючих у неформальній зайнятості.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це розповів заступник міністра економіки України Тарас Качка під час панелі «Цифровізація як невід’ємна складова сфери трудових відносин» Всеукраїнського форуму "Україна 30. Трудові ресурси".

«В трудовій політиці в Україні є дуже важливе складне завдання, яке насправді досить складно врегулювати навіть з точки зору міжнародних зобов’язань. Очевидно, що трудові відносини в Україні потребують такої реформи, тому що це структурна реформа. Без знаходження нового балансу у відносинах між роботодавцями і працівниками на рівні законодавства, ми навряд чи зможемо вирішити структурну реформу, власне, забезпечити динаміку в трудових відносинах таким чином, щоб в нас не відбувалося трудової міграції. З іншого боку, щоб в нас не перебувало так багато людей працюючих в тіні у неформальній зайнятості», - заявив Качка.

Читайте також: Україні потрібен новий суспільний договір між працедавцями і працівниками - польський експерт

Він нагадав, що пів трильйона гривень – це заробітки в тіньовому секторі, з яких не сплачується ЄСВ, пенсійні виплати, часто порушуються трудові права по відношенню до тих людей, які працюють в неформальному секторі.

Також має великий вплив те, що ринок праці в Україні наразі дуже сильно інтегрований з ринком праці в Європейському Союзі. Попри відсутність свободи руху робочої сили, сусідні держави такі, як Польща, інші країни ЄС повністю відкрили ринок для українців.

«Це далеко не перший і не останній приклад історії повоєнної Європи - після 45 року було 3-4, а може навіть і більше хвиль такої трудової міграції. І це як раз Україна не є унікальною. З одного боку, це шанс для України, тому що вільна конкуренція за робочу силу вона є тиском на збільшення зарплат. З іншого боку, це є велика загроза, пов’язана з тим, що люди, які довгий час є трудовими мігрантами, можуть прийняти рішення щодо постійної міграції і виїзду з України і це створює тиск на спроможність української економіки», - підкреслив заступник міністра.

Тож, за його словами, Україні потрібно, через приєднання до міжнародних стандартів, закріплювати українську модель захисту трудових відносин і захисту працівників і гнучкості ринку праці.

«Треба розуміти, що зараз ми живемо в досить специфічну епоху в міжнародному світі. Знаходження балансу між вільною торгівлею і працею зараз загострюється і зараз дедалі більше в міжнародних торговельних угодах, угодах про вільну торгівлю питання праці стає одним з наріжних. Питання захисту прав людей, людини, довкілля і праці теж. І те що ми бачимо з одного боку – це дуже гарна річ. Тому що багато держав говорять про те, що ми не готові толерувати продукцію на ринку, яка виготовлена з порушенням трудових прав. Ми і на внутрішньому ринку не готові толерувати таку продукцію. Політика уряду базується на заклику чесно працювати і захищати умови праці і фізичну безпеку праці, оплату праці, всі інші умови праці», - акцентував очільник міністерства.

Читайте також: Рада запровадила електронні трудові книжки

Разом з тим, Качка наголосив, що лібералізація трудового законодавства України жодною мірою не йде всупереч міжнародним стандартам праці. А всі дискусії, які зараз відбуваються на міжнародному рівні, це пошук балансу для встановлення більш гнучких трудових відносин без надмірної зарегульованості, яка створює умови для неформальної зайнятості.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-