Любченко обстоює експансійну фіскальну та м'яку монетарну політику

Любченко обстоює експансійну фіскальну та м'яку монетарну політику

Укрінформ
Україна має проводити експансійну фіскальну політику з акцентом на підтримку інфраструктурних проєктів та здешевлення кредитування пріоритетних галузей, а також м’яку монетарну політику з акцентом на цільове рефінансування банківських позик.

Як передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу Мінекономіки, про це перший віцепрем’єр-міністр - міністр економіки України Олексій Любченко заявив у статті для LB.ua.

«Рівень доходів населення України є вдвічі нижчим порівняно з географічними сусідами. Маючи колосальний та якісний трудовий потенціал, велику територію, великий індустріальний сектор, Україна має змогу сформувати потужний внутрішній ринок з достойними зарплатами, що буде підтримувати внутрішній попит», - зазначив Любченко.

За його словами, облікова ставка повинна зберігатися нижче нейтральної до появи стійких темпів зростання на рівні 4-5 % ВВП.

Любченко назвав ще кілька першочергових заходів реалізації економічної стратегії. Серед них:

підтримка виробництв, які передбачають локалізацію технологічних процесів на території України;

здоровий протекціонізм у сферах, які пов’язані з переробкою сировинної продукції, що добувається чи виробляється в Україні;

постійно діючий інститут здешевлення вартості кредитування цільових інвестиційних проєктів (включаючи підтримку МСБ та іпотечного кредитування).

Також, на переконання Любченка, держава має розвивати механізми залучення коштів населення в інвестиційні проєкти, що здійснюються за її участі.

Читайте також: Любченко заявив про зростання рівня офіційного працевлаштування

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет Міністрів 3 березня затвердив Національну економічну стратегію до 2030 року. Документ визначає стратегічні кроки для розвитку промисловості, агросектору, видобутку, інфраструктури, транспорту, енергетичного сектору, інформаційно-комунікаційних технологій, креативних індустрій та сфери послуг.

Стратегія враховує важливі наскрізні напрямки — діджиталізацію, «зелений» курс, розвиток підприємництва та збалансований регіональний розвиток.

За прогнозом Мінекономіки, валовий внутрішній продукт (ВВП) України за підсумками 2021 року зросте на 4,1% порівняно із 2020-им.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-