Любченко вважає занадто високим рівень зайнятості у держсекторі

Любченко вважає занадто високим рівень зайнятості у держсекторі

Укрінформ
Державний сектор забезпечує 40% робочих місць на ринку праці в Україні, з них 20% - у бюджетній сфері та 20% - у державних корпораціях.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це під час виступу на Всеукраїнському форумі "Україна 30. Трудові ресурси" сказав перший віцепрем'єр-міністр - міністр економіки Олексій Любченко.

«Держава у нас – активний гравець на ринку праці. 40% робочих місць – це держава. 20% - бюджетна сфера, 20% - державні корпорації і 60% - бізнес. Тобто за 40% (робочих місць. - ред) держава несе відповідальність. Це занадто високий показник, але це не заслуга, а недолік, тому що не розвивається приватний сектор економіки», - заявив Любченко.

Він додав, що в Україні близько 10-11 млн робочих місць і також є вакансії, які треба заповнити.

"Ще є самозайнятість. Ми чітко це зрозуміємо, ми ж не будемо себе обманювати, що у нас 10 млн громадян не отримують доходів? Вони ж отримують доходи. І тут питання про тіньову економіку, про той фіскальний чек, про який ми всі говоримо", - зауважив Любченко.

Коментуючи політичні заяви, буцімто "фіскальний чек - це зло, касовий апарат – це зло", урядовець сказав, що обсяг кінцевого споживання в Україні сягає близько 3 трлн грн на рік, однак лише 60% цього обсягу проходить через фіскальний чек, у тому числі близко 20% – це плата за комунальні послуги.

"40% фіскального споживання - рівно стільки ми ще не бачимо. І все це відтворюється дзеркально в зайнятості. 10 млн (робочих місць - ред.) ми бачимо – 10 млн не бачимо", - підкреслив Любченко.

За його словами, зараз чимало українців прагнуть повернутися в Україну і працювати вдома.

«Наприклад, така галузь, як суднобудування. Ще залишились в Україні потужності, на яких можна відновлювати флот. І ті працівники, які працюють на судноремонтних заводах у Польщі, у Німеччині, готові приїхати і за 1 тис. дол. працювати в Україні. Вони втомились, і 1 тис. дол. чи 1 тис. євро в Україні - це не 2 тис. євро у Німеччині чи в Польщі. Це зовсім інший масштаб цін і зовсім інші підходи до цінностей, самооцінки і всього іншого», - розповів Любченко.

Читайте також: Любченко заявив про зростання рівня офіційного працевлаштування

Допомогти вирішити ці проблеми, на думку першого віцепрем'єра, може "чесний суспільний діалог держави та бізнесу".

Як повідомляв Укрінформ, через тіньову зайнятість Україна щороку втрачає колосальний ресурс, який могла б використати для підвищення соціальних стандартів. Про це сказав перший віцепрем'єр-міністр - міністр економіки Олексій Любченко, відкриваючи Всеукраїнський форум "Україна 30. Трудові ресурси". За оцінками Любченка, тіньовий фонд оплати праці в Україні сягає майже пів трильйона гривень на рік.

Всеукраїнський форум "Україна 30. Трудові ресурси" триватиме 20-21 липня. Впродовж двох днів спікери говоритимуть про державну візію стосовно повернення трудових мігрантів, державні програми для подолання безробіття, зміни на ринку праці через пандемію коронавірусу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-