Без українців чеська економіка зупинилася б – посол

Без українців чеська економіка зупинилася б – посол

Укрінформ
Українці становлять чи не найбільшу національну меншину в Чехії, без них чеській економіці було б набагато важче працювати. 

Про це, як повідомляє Укрінформ, заявив 20 липня на форумі «Україна 30. Трудові ресурси» посол України в Чеській Республіці Євген Перебийніс.

«Без українських робочих рук Чехія не змогла б жити, економіка просто б зупинилася», - заявив посол, якому про це неодноразово говорили різні люди від урядовців до керівників фірм.

Трудова міграція чеських громадян за кордон створила дефіцит робочої сили в різних сферах, що спонукало уряд ЧР внести зміни до законодавства щодо спрощення процедури оформлення дозволу на працевлаштування іноземців. Були створені спеціальні програми із залучення трудових мігрантів з інших країн, насамперед з України,.

Посол нагадав про такі програми, як «Режим України» або «Проєкт Україна», метою яких є залучення на пільгових умовах до роботи в Чехії медичних працівників, фахівців ІТ-сфери, науковців. Протягом останніх років квота для працівників з України в рамках цих програм була збільшена з 10 тисяч, потім до 20, а тепер і до 40 тисяч осіб на рік.

Дипломат звернув увагу на такий аспект як забезпечення прав громадян, які виїхали за кордон. З різними країнами, зокрема, з Чехією існує договірно-правова база щодо цього, зокрема, договори про соцзабезпечення. Але, зауважив Перебийніс, вигодами цих договорів можуть скористатися лише ті громадяни, хто працює легально. Більшість українців у Чехії працюють саме так. Отже, вони здебільшого повністю захищені соціально, на них поширюються всі гарантії чеського законодавства та двосторонніх документів.

Але є багато тих, хто працює напівлегально або нелегально, чому сприяє певна бюрократія в прийнятті рішень чеськими міграційними органами і поява на цьому тлі великої кількості «посередників», переважно українців, які займаються незаконним працевлаштуванням громадян. У таких випадках виникає багато проблем, пов’язаних, зокрема, з тим, що робітники належним чином не застраховані, мають неналежні умови праці тощо. «Ми повинні боротися з цими нелегальними фірмами, … бо вони використовують наших громадян, які потім страждають», - підкреслив посол. Він вважає, що правоохоронні органи мають боротися з цим системно.

Читайте також: Фразу «хочу виїхати» маємо замінити на «хочу повернутися» - Любченко про заробітчан

У Чехії проживає одна з найбільших українських діаспор за кордоном. Згідно з даними нещодавнього перепису населення, понад 53 тисячі осіб є громадянами ЧР, але відносять себе до української національності, це всього піввідсотка населення республіки. Водночас, згідно з даними міграційних служб, у країні проживає майже 180 тисяч українців, які становлять чи не найбільшу національну меншину. Переважна більшість із них – робочі мігранти, яких приваблює в Чехії насамперед заробітна платня – стабільно понад 1000 євро та навіть більше в місяць. Гроші – не єдиний фактор, але основний, - визнав посол. Він також додав, що, на жаль, переважна більшість українських громадян, які приїжджають на роботу до Чехії, потім додому не повертаються.

Перебийніс вважає важливим створення системної програми повернення громадян з-за кордону, яка мала би бути комплексною - треба дати чіткий сигнал, що Україна потребує своїх громадян, які виїхали, і навколо цього будувати стратегію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-