До запровадження ринку землі змінити власника паю можна було лише з його смертю – міністр

До запровадження ринку землі змінити власника паю можна було лише з його смертю – міністр

Укрінформ
До 1 липня в Україні зміна власника земельного паю була можлива лише в разі його смерті.

Про це в ефірі телеканалу "Дом" сказав міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко, передає Укрінформ.

Він нагадав, що після приватизації 1990-х років в Україні власниками землі стали 7 млн громадян. Вони отримали у власність земельні паї (3-7 га), однак на продаж ділянок понад 2 га діяв мораторій. Тому власники паїв могли їх здавати лише в оренду.

За ці роки, за словами міністра, з 7 млн більше мільйона українців померли, так і не скориставшись своїм правом власності. Їхня земля перейшла до третіх осіб, до держави, і тільки частина людей отримала її у спадок.

"Бо до 1 липня цього року право власності могло перейти на земельний пай лише в разі, якщо людина вмирає. І це в країні, яка задекларувала позицію підтримки Європейської конвенції про захист прав людини та основних свобод, яка декларує прагнення до цивілізованого світу, яка позначає позицію, що ми – країна з ринковою економікою. А розпоряджатися землею можна було тільки в контексті смерті людини", — розповів Лещенко.

За його словами, зі стартом ринку землі українці отримали право повноправно розпоряджатися своїми земельними паями. "Тепер ми вийшли зі списку Республіки Конго, Північній Кореї, ми вийшли зі списку Венесуели та Білорусі — країн, в яких немає права власності на землю. У нас дуже проста історія: ми відновили право власності, громадяни України не повинні йти на якісь обмеження, у них є свобода дій", — заявив міністр.

Він закликав українців не поспішати продавати землю. "Будь ласка, працюйте на своїй землі, інвестуйте, отримуйте держпідтримку від держави, і ставайте багатшими та ефективнішими на своїй землі. Ми ні в якому разі не закликаємо продавати землю або щось в цьому роді", — підсумував Лещенко.

Як повідомлялося, в Україні 33 млн га землі перебувають у приватній власності, від 5 млн га – у комунальній, державній власності. Ринок землі передбачає придбання та продаж виключно приватної землі. На покупку державних або комунальних земель накладено безстрокову заборону, їх можна лише здавати в оренду.

На першому етапі ринок землі відкривається передусім на паї українців, їхні розміри 3-7 га. Вартість середнього паю зараз прогнозується на рівні 200 тис. грн. Очікується, що надалі ціни будуть на рівні Польщі – близько 11 тис. євро за гектар.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-