ОПЗ визначив нового постачальника давальницької сировини

ОПЗ визначив нового постачальника давальницької сировини

Укрінформ
"Одеський припортовий завод" визначив нового постачальника давальницької сировини - ним стала компанія Dachex Shipping pte.

Як передає Укрінформ, про це повідомили на сайті підприємства

"Повідомляємо, що за результатами проведення третього етапу процедури Відбору (постачальника - ред.) давальницької сировини для АТ «ОПЗ» - перемовин, переможцем визначено DACHEX SHIPPING PTE. LTD", - ідеться у повідомленні.

Зазначається, що ця компанія запропонувала найкращі додаткові умови співпраці, а саме: укладання договору фінансування (безпроцентної позики) на суму до 20 млн дол. США, строком на 2 роки.

За інформацією ЗМІ, ОПЗ 19 квітня 2021 року тимчасово призупинив процедуру відбору постачальника давальницької сировини за позовом трейдера ТОВ «Юнайтед Енерджи». Тоді на заводі заявили, що оскаржать це рішення суду, аби повернутися до ухвалення рішення стосовно переможця відбору чи провести третій етап відбору, тобто переговори.  

Упродовж 2020 - 2021 років було кілька спроб провести конкурс на постачальника давальницької сировини для ОПЗ, але всі невдалі.

Читайте також: ОПЗ необхідно приватизувати через збитковість, обумовлену неефективним управлінням - експерт

Одеський припортовий завод - потужне хімічне підприємство України, на 100% належить державі. Продукція ОПЗ - аміак і карбамід - має попит у країнах Євросоюзу, Північної Америки, Азії та Африки. Через значну кредиторську заборгованість підприємство змушене отримувати сировину за давальницькою схемою. Влітку 2019 року "давальцем" ОПЗ стало ТОВ «Агро Газ Трейдинг».

Енергетична компанія "Агро Газ Трейдінг" оскаржить у суді результати конкурсу з відбору постачальника давальницької сировини для акціонерного товариства "Одеський припортовий завод", проведеного організаторами конкурсу.

Таку публічну позицію стосовно результатів конкурсу оприлюднила дирекція ТОВ "Агро Газ Трейдінг" на своїй сторінці у Фейсбуці

"АТ «ОПЗ» опублікувало на своєму офіційному сайті новину про визначення переможця процедури відбору постачальника давальницької сировини... Переможцем визначено компанію DACHEX SHIPPING PTE. LTD, резидента Республіки Сінгапур з розміром сплаченого статутного капіталу 10 тис. дол. та спеціалізацією на фрахтуванні суден, барж і катерів з екіпажем", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Верховний Суд відмовив компанії, яка хотіла стягнути $250 мільйонів з ОПЗ

Між тим, зазначається в документі, ТОВ «АГТ» має господарські відносини з АТ «ОПЗ» з липня 2019 року. Тоді власним коштом компанія «АГТ» здійснила запуск потужностей підприємства. За цей час завод пройшов шлях від фактично простоюючого підприємства з туманним майбутнім до одного з лідерів України за обсягами виробництва карбаміду та аміаку і наразі є єдиним держпідприємством в Україні, яке виробляє мінеральні добрива на рівні 70 тис. т на місяць.

У ТОВ "АГТ" акцентували, що компанія відіграла основну роль у цих досягненнях завдяки неухильному виконанню взятих на себе обов’язків з постачання природного газу. За термін співпраці ціна переробки на аміак зросла з 36 доларів США/1т до 43 дол/1т, ціна переробки в карбамід - з 47 доларів США/1т до 62 дол/1т, а також квартальна додаткова винагорода, яка за перший квартал роботи, 2-й квартал 2021 року, склала 27 млн грн.

У документі також констатується, що "попри наявність серед учасників процедури відбору компаній, які мають непохитну репутацію надійних контрагентів, АТ «ОПЗ» обрало переможцем зовсім невідому компанію. Крім того, під час проведення третього етапу відбору – перемовин, було порушено затверджений порядок проведення процедури відбору шляхом встановлення однакових визначальних додаткових умов співпраці – максимально запропонована сума фінансування (безпроцентна позика) та строк такого фінансування".

Читайте також: Одеському припортовому через суд заблокували відбір постачальника газу

Такі додаткові умови не передбачені в затвердженому правлінням АТ «ОПЗ» (протокол від 23.03.2021 року № 15) та Наглядовою радою АТ «ОПЗ» (протокол від 29.03.2021 року № 8/2021) порядку проведення відбору та визначення замовника робіт з переробки давальницької сировини та послуг з відвантаження готової продукції для АТ «ОПЗ».

У компанії "АГТ" вважають, що "встановлення додаткових умов під час проведення перемовин є незаконним і таким, що сприяє непрозорому обранню нового постачальника для АТ «ОПЗ»... і свою позицію готові відстоювати в судах згідно з чинним законодавством України".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-