Фермери зможуть отримати державні портфельні гарантії для придбання землі

Фермери зможуть отримати державні портфельні гарантії для придбання землі

Укрінформ
Українські фермери зможуть скористатися державними портфельними гарантіями для придбання сільськогосподарської землі.

Як предає Укрінформ, про це Прем'єр-міністр Денис Шмигапь написав у Телеграмі. 

"Відтепер програмою державних портфельних гарантій зможуть скористатися фермери, які бажають придбати землю сільськогосподарського призначення.

Уряд підтримав відповідне рішення під час засідання. Пільгові умови будуть розповсюджуватися лише на дрібних та середніх аграріїв, які вже працюють на землі та мають у користуванні не більш ніж 500 гектарів", - написав Шмигаль.

Він додав, що позика надаватиметься строком до 10 років, а гарантії від держави дозволяють суттєво знизити ставку по кредиту, який надає банк.

Читайте також: Шмигаль назвав земельну реформу однією з найважливіших в історії незалежної України

Шмигаль додав, що таке рішення уряду спрямоване на здешевлення грошей для фермерів, що дозволяє їм не лише придбати землю, а також розпочати дійсно стратегічно та довгостроково інвестувати у своє виробництво.

Як зазначили у пресслужбі Мінфіну, реалізація ухваленої постанови дозволяє визначити механізми надання державних гарантій на портфельній основі, а також встановити вимоги до відбору банків, які матимуть право отримувати такі гарантії. Також затверджуються вимоги до позичальників та зобов’язань, за якими банки-кредитори можуть отримати забезпечення у вигляді державних гарантій. 

У свою чергу, АТ «Укрексімбанк» визначається агентом гаранта, до функцій якого, зокрема, належить перевірка правильності отриманих від банків-кредиторів документів і розрахунків.

Читайте також: Ринок землі: Експерт сказав, на скільки може здорожчати продаж ділянок

Як повідомлялось, 1 липня 2021 року в Україні офіційно оголошено старт ринку землі. До 2024 року купувати сільськогосподарську землю (не більше 100 га) можуть тільки фізособи - громадяни України. Закон про ринок землі забороняє купувати землю іноземцям. Питання продажу землі особам без українського громадянства вирішуватиметься на загальнонаціональному референдумі.

Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко у травні під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Земля» зазначив, що відповідно до стратегії земельних правовідносин, фінансова підтримка під час перехідного періоду у впровадженні ринку землі буде надаватися за державною програмою «5-7-9%».

Із початку липня в Україні укладено 600 земельних угод.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-