Економіст назвав «плюси» для України від запровадження глобального податку

Економіст назвав «плюси» для України від запровадження глобального податку

Ексклюзив
Укрінформ
Щоб якнайшвидше отримати дивіденди від майбутнього запровадження глобального податку, Україні слід оновити національне законодавство в цій сфері.

Таку думку в коментарі Укрінформу висловив економіст, директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

Він нагадав, що у світі ведеться жорстка конкуренція за розміщення офісів та виробництв великих компаній. Один з інструментів, що допомагає приваблювати таких інвесторів, - низька ставка податку на прибуток чи корпоративного податку.

“Таким чином, великі компанії - на кшталт Гугл, Амазон, Фейсбук, - зацікавлені розміщувати штабофіси в країнах з низькою податковою ставкою. Наприклад, в Ірландії, яка за рахунок цього отримує значні бюджетні надходження. Йдеться фактично про дієвий інструмент залучення інвестицій від транснаціональних корпорацій для невеликих країн чи держав з низьким ступенем розвитку”, - пояснив економіст.

Читайте також: Світовий банк застерігає від «високого» глобального податкового мінімуму

Встановлення мінімальної ставки оподаткування на рівні 15%, як пропонується, означає, що Україна вже не зможе скористатися податковими стимулами як інструментом для зацікавлення інвесторів. Щоправда, за словами Несходовського, й до цього наша країна використовувала такі можливості доволі обмежено.

“Отже, єдиним можливим варіантом для залучення суттєвих інвестицій буде створення нормального бізнес-клімату, радикальне реформування судової системи, оновлення регуляторної політики”, - вважає директор Інституту соціально-економічної трансформації.

Він нагадує, що друга частина глобальної ініціативи стосується перерозподілу прибутку. Корпоративний податок і податок на прибуток стягуватимуть не там, де розташований штабофіс міжнародної компанії, а там, де вона продає свій товар. І це — потенційний виграш для нашої країни.

“Україна експортує дуже мало товарів з високою доданою вартістю. Отже, наші втрати будуть мінімальними. Але й “автоматично” отримати зиск також не вдасться — якщо не ухвалити якісних законів”, - переконаний Несходовський.

Зробивши ж це, ми зможемо отримувати додаткові надходження від податку на прибуток корпорацій, які ведуть діяльність в Україні і продають тут продукцію. Тобто, безумовно, йдеться про виграш.

“Я б рекомендував якомога швидше реалізувати другий крок (маю на увазі “місцеве” оподаткування корпорацій). Інакше, якщо ми вчасно не ухвалимо відповідного законодавства, інші країни цим скористаються й “не наполягатимуть”, щоб компанії, чиї офіси й виробництва у них базуються, сплачували податки в Україні”, - підсумував Несходовський.

Читайте також: Члени G20 порозумілися щодо глобального мінімального податку

Як повідомляв Укрінформ, минулого тижня учасники саміту міністрів фінансів “Великої двадцятки” у Венеції підписали угоду про глобальний податок. Раніше документ, що передбачає встановлення мінімальної податкової ставки для транснаціональних компаній у 15%, погодили представники 130 країн (із 139 членів Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), що відповідає за усі “податкові” переговори). Мета — покласти край змаганню між державами, які намагаються привабити великий бізнес нижчими ставками податків й завадити міжнародним корпораціям переводити активи за кордон для ухилення від оподаткування.

За оцінками ОЕСР, щороку через недоотримання податків уряди втрачають від 100 до 240 млрд доларів. Остаточну редакцію документа мають затвердити лідери “Великої двадцятки” на жовтневому саміті організації у Римі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-